Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokraterna avbryter samarbetet med Vänstern i landstinget – "förtroendet i botten"

Socialdemokraterna avbryter samarbetet med Vänsterpartiet i landstingets styrelse. Det har distriktsstyrelsen för Socialdemokraterna i Västernorrland beslutade under söndagskvällen.
– Vi upplever att Vänstern obstruerar i arbetet att få fram de beslutsunderlag från landstingsorganisationen som krävs, säger Erik Lövgren, landstingsstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Ledare av Susanne Sjöstedt: Efter Hultins agerande var uppbrottet förutsägbart

Vänsterpartiets Lars Gunnar Hultin är förvånad över Socialdemokraternas beslut som meddelades mitt under Vänsterpartiets i Härnösands årsmöte.

– Vi blev förvånade, det är konstigt att de väljer att avbryta den överenskommelse vi har jobbat med, säger Lars Gunnar Hultin.

Erik Lövgren berättar att han med partiet känt att Vänsterpartiet inte litar på sina egna ledamöter i nämnderna. Ett problem som han menar gör att Socialdemokraterna har tappat förtroendet för Vänsterpartiet.

Vad var droppen som fick er att ta det här beslutet?

– Droppen vet jag inte, det är en förtroendefråga där vi har resonerat en längre tid. Det handlar om ett förtroende. De har en sådan intern konflikt att man inte har förtroende för sina egna ledamöter i våra nämnder, det funkar inte, säger Erik Lövgren.

Den polisanmälan som Lars Gunnar Hultin gjorde, spelar den in?

– Det är naturligtvis en sak som spelar in, att han gjort den tycker vi är anmärkningsvärt, säger Erik Lövgren.

Enligt Socialdemokraterna är det på grunda av Vänsterpartiets interna problem som man väljer att skiljas. Enligt Lar Gunnar Hultin (V) är det annat.

– Man är inte politiket i landstinget för att vara till lags. Man måste kunna ta svåra frågor. Inte fatta beslut bara för att visa att man kan fatta ett beslut, man måste ha underlag fatta beslut som håller för framtiden.

Miljöpartiets sammankallande Brita Wessinger och gruppledare Eva Andersson kommenterade Socialdemokraternas beslut såhär senare på kvällen.

"Vi är väldigt bekymrade över händelseutvecklingen. Vi tycker att det är olyckligt att S väljer att bryta med V innan vi hunnit ha haft fler samtal inom majoriteten mellan alla tre partierna. Vi kommer nu att fortsätta samtala med S om hur vi kan gå vidare"

Läs mer:

Ekonomisk kris men inga sjukhus kvar att lägga ner

Polisanmäler sjukhustopp för kritiserat mångmiljonavtal: "En signalfråga"

Landstingsjuristen: "Rödén överskred grovt sina befogenheter"

Länsklinikchefen har åtta års fridagar att plocka ut

Klinikchefens miljonavtal: Tjänar 48 000 kronor i veckan

Ingen vet vad som händer med sjukhusen i en storregion

Här hittar du allt om landstinget