Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokraternas nej till Jasminskolan andas främlingsfientlighet

Etableringen av Jasminskolan, en religiös friskola med inriktning mot islam har livligt debatterats de senaste veckorna och skall upp till beslut vid barn- och utbildningsnämndens sammanträde den 23 juni.

I grunden anser vi moderater att Sundsvalls skolor skall vara neutrala beträffande politik och religion, men nu är det ju så att lagen tillåter etablering av religiösa friskolor enligt det regelverk som gäller för övriga friskolor. Skolverket fattar beslut och är tillsynsmyndighet.

Till saken hör också att vi i Sundsvall redan har en kristen friskola och den har funnits under lång tid.

Det här är en fråga där tyckandet ställs mot likabehandling enligt det regelverk som gäller. För oss moderater är grundregeln att alla skall behandlas lika oberoende av kön, etnisk tillhörighet, religion och sexuell läggning. Ett ställningstagande som innebär diskriminering kan vi inte acceptera. Med detta som motivering och med hänsyn till att vi redan har en religiös friskola i kommunen har vi, efter stundtals hårda diskussioner i moderaternas kommungrupp sagt ja till Jasminskolan.

Socialdemokraterna motiverar sitt nej med ett löfte att ändra lagen och förbjuda religiösa friskolor om det blir regeringsskifte. En närmast barock motivering där man bortser från de lagar och regler som nu gäller. De elever och föräldrar som väljer Jasminskolan måste ju också fråga sig varför Socialdemokraterna under sitt tidigare långa regeringsinnehav inte har förbjudit religiösa friskolor. Varför först nu?

Det finns säkert de som reagerat negativt på att vi moderater säger ja till Jasminskolan och vi har fått kommentarer som: Heder åt socialdemokraterna som säger ifrån mot islam och nu är måttet rågat och det är dags att rösta på SD.

Den typen av argumentation andas främlingsfientlighet och det är något vi moderater tar avstånd ifrån.

Därför står vi fast vid vårt ställningstagande och vägrar att främja mörkrets krafter.

Sven Bredberg (M)

Else Ammor (M)

Ledamöter i barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel