Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialismens sotdöd närmar sig allt mer

Annons

Replik på Svante Säwéns S-krönika "Lägre lön – men högre kostnad", ST 18 februari.

I ST blottas själva kärnan i de socialistiska idéerna på ett mycket tydligt sätt. Detta i den så kallade S-krönikan av Svante Säwén. Jag läser alltid hans krönikor men delar i princip aldrig hans åsikter. Tvärtom styrks jag i min uppfattning att socialismen är ett stort feltänk.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Men nu till ”blottandet”; Säwén skriver: ”Det är sannolikt för enkelt att bli egenföretagare”. Så ser alltså socialismen på den enskilda människans försök att skaffa sin försörjning och därmed bidra till samhällsekonomin.

Nej, allt skall enligt Säwéns uppfattning styras av politiken och facket. Förbannad skall den vara som tror att den egna förmågan är värdefull. Genom Säwén och de socialistiska partiernas agerande kommer dock sannolikt fackets och socialismens sotdöd allt närmare.

Rune Östberg

Svar direkt:

DN:s liberala ledarsida menar att ett argument för lägre löner i kollektivavtalen är att många redan får lägre löner som egenföretagare i exempelvis taxibranschen. Jag ser det som ett grovt utnyttjande av människor. Om du väljer att se försvaret av möjligheten att leva på sin lön som ett socialistiskt påfund, så talar det nog för socialdemokratin i de flesta människors ögon. Sossarna har alltid försvarat småföretagandet och sett det som ett viktigt inslag i näringslivet. För många blir det ett sätt att utveckla sig själv. Att tvingas bli företagare och jobba för lite och ingenting samtidigt som kollektivavtalen undergrävs är en helt annan sak.

Svante Säwén

S-krönikör

Sundsvalls Tidning

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel