Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialnämnden i Sundsvall har gått back – i 21 av de senaste 25 åren

Socialnämnden i Sundsvall har haft ett negativt resultat under 21 av de senaste 25 åren.
Förklaringarna är många och svaren skiftar till varför underskotten dominerar så kraftigt.

En sammanställning av oppositionen visar att mellan 1991 och 2015 är det bara fyra år som socialnämnden har haft plusresultat. I år går prognosen mot ett underskott på 205 miljoner kronor.

Lena Österlund (S) har tidigare suttit 16 år i socialnämnden, varav fyra år som ordförande.

– En del år har det varit hög arbetslöshet och då har det blivit extrema kostnader för försörjningsstöd när människor inte har klarat sig på sin a-kassa. När man förändrade sjukförsäkringssystemet så syntes det och likaså vad gäller a-kassesystemet. Och när vi var i opposition i fyra år så ökade sjuklönekostnaderna utan att man tog tag i det, säger Lena Österlund.

Hon menar att det finns flera faktorer som bidragit till de röda siffrorna.

– Men det är svårt att säga att det beror just på det här, utan det är väldigt olika från en tid till en annan, säger Lena Österlund.

När det gäller de senaste årens problem i socialnämnden har tidigare nämndsordföranden Else Ammor fått en stor del av kritiken. Hon sparkades av sina egna partikamrater i Moderaterna, men de ekonomiska problemen inom socialnämnden har därefter snarare blivit ännu värre.

– Det är hemskt att säga att jag är lite skadeglad för egentligen är jag inte glad över det här, eftersom det drabbar personalen och främst de äldre som behöver omsorg, säger Ammor.

Var finns de största problemen i verksamheten?

– Jag tror att ungefär 15 procent av hemtjänsten utförs av externa utförare och om kommunen tappar en viss procent måste man sedan naturligtvis anpassa kostymen, personalen, verksamheten och de administrativa kostnaderna. Som jag såg det bemannade man på fel sätt och tog in för många vikarier, säger Ammor.

Per Wahlberg (M), oppositionsråd i landstinget, satt i socialnämnden 2006-2010.

– Jag tror inte det skulle vara så dumt med en större mångfald när det gäller boenden och att man släpper in fler aktörer. Det vore bra med ett nytänk och jag tror inte att det skulle vara farligt, säger Per Wahlberg.

Jonas Väst (S) har suttit som ersättare i socialnämnden sedan i juli 2000 och som ledamot 2011. Han pekar på att eftersom det är en verksamhet som handlar om ofta utsatta människor med skiftande behov är det svårt att budgetera.

Kan man göra en jämförelse med landstingen som överlag har svårt att få ekonomin att gå ihop?

– Det är en bra jämförelse. Det handlar om människor och i vissa fall väldigt dyra verksamheter. Man vet inte vad som händer under året med människor som behöver socialtjänsten eller sjukvård. Att socialnämnden i Sundsvall går med underskott är inte bra, men det är en trend att många socialnämnder och landsting gör just det, säger Jonas Väst.