Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialnämndens budget behöver förstärkas

Annons

I nyårshelgen har socialtjänsten i Sundsvall återigen hamnat i blickfånget, denna gång är det den mat som de äldre i Sundsvall får serverad som har uppmärksammats. Detta efter att Per Larsson lade ut en bild på den mat hans 92-åriga mamma hade serverats; några skivor torr korv och ett par potatisar. Ingen sås och inte en grönsak så långt ett öga kunde nå.

Som Per Larsson säger i en telefonintervju med ST:s reporter så är hans mamma förvisso allergisk mot bland annat ägg och mjölk, vilket eventuellt skulle kunna förklara varför korvgrytan blev till korv utan gryta. Men vi får väl anta att kommunen ändå har rutiner för att hantera att vissa av brukarna inte kan äta viss mat, det är inte rimligt att bara utesluta de delar som är allergiframkallande.

Att vara allergisk mot ägg och mjölk innebär inte att all mat måste bli utan sås, för att ta ett exempel. Och det går att laga vegetarisk mat som inte bara består av den ordinarie maträtten fast där köttet har tagits bort. Jag har själv barn med mjölkproteinallergi och det går alldeles utmärkt att hitta produkter som funkar som fullgod ersättning. Det handlar om kunskap och om vilja. Och om resurser.

För det är klart att de kraftiga kostnadsminskningar som Socialnämnden har gått igenom och de ytterligare besparingar som den står inför påverkar verksamheten. Att påstå något annat är inte trovärdigt. Maten till de äldre är bara ett område där detta kommer att märkas.

I en stor intervju med ST i helgen sade Sundsvalls kommunalråd Peder Björk (S) att socialnämnden kommer att lyckas få sin budget i balans under 2016. Det är förstås möjligt att uppnå, men inte utan kraftigt negativa följder för verksamheten. Det är svårt att inte komma fram till slutsatsen att socialnämndens budget är underfinansierad. Utan ökade resurser så återstår bara en rejäl svältkur för socialnämndens verksamheter under de kommande åren, tyvärr tycks det vara den vägen som de folkvalda i Sundsvall har valt.

Den verksamhet som bedrivs inom socialnämnden tillhör, tillsammans med barn- och utbildningsnämndens verksamhet, kommunens absoluta kärnuppgift och bör därför prioriteras när det budgeteras för de kommande åren. Annars är det mycket möjligt de äldre får vänja sig vid torftiga matlådor och långt färre timmar med personalen.

Läs också: Kommunens måltidschef: "Jag avbryter semestern för att utreda detta"