Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södergren tillbaka som nöjd sexa

Han tog sig inte upp på pallen – men det var en mycket nöjd Anders Södergren som kom i mål som sexa efter den tre mil långa snömarschen i La Clusaz på lördagen.
Bara två veckor efter testikeloperationen visade skidveteranen att han är tillbaka.

Det var många åkare som hälsade Anders Södergren välkommen tillbaka när han pustade ut i målfållan efter prövningen i det mycket täta snöfallet.

– Det kändes fantastiskt kul. Precis det svar jag ville ha, sade han efter masstartsloppet i världscupen.

– Jag har fått ett jättestöd från många åkare, redan vid premiären i Gällivare var det många som hörde av sig.

Då var Södergren inte med. Nu gjorde han en i den långa raden av fina tremilar. Segern i en masstart saknas – och som så många gånger förr var det i slutskedet som Södergren tvingades släppa förbi sig spurtkanonerna.

Norrmannen Petter Northug drog inte oväntat det längsta strået före skrällande schweizaren Dario Cologna och skräckinjagande ryssen Alexander Legkov. Ryssen bröt näsbenet vid en bilolycka i Moskva i torsdags och hade nässkydd och två rejäla blåtiror.

Södergren var bäste svensk, sexa och förargliga 7,2 sekunder efter segraren.

Hemmasonen Vincent Vittoz gjorde det första ryckförsöket strax före två mil. Han fick ploga ensam i ett par kilometer.

– Jag tror inte att det var någon som blev sådär jätteskrämd. Men jag trodde det skulle bli körning när vi kom i kapp honom, sade Södergren.

Södergren gjorde sitt försök med fem kilometer kvar. I de sista tunga backarna slet han för att få luckan.

– Jag tänkte hålla bra fart sista varvet för att få bra position in i sista backen, hade jag orkat 50 meter till hade jag förmodligen haft en bra chans att nå pallen.

– Jag ville ligga med där framme hela tiden. Det är mycket mindre risk att ligga långt fram och det kostar mindre energi också.

Johan Olsson fick känna på riskerna. Hans ena stav gick av vid en närkontakt med ryssen Legkov och trots att han snabbt fick en ny av förbundskaptenen Joakim Abrahamsson försvann pallchansen.

– 30 placeringar med 3,5 kilometer kvar går inte att reparera, sade Olsson.

Färske världscupvinnaren Marcus Hellner fick också ge sig mot slutet. Han blev 16:e man i mål, fyra placeringar bakom Olsson.

– Jag har inte kanonform nu, utan har tränat på ganska bra senaste veckan.

– Men det här är den första tremilen där jag har hängt med till slutet. I samma lopp i Ryssland i fjol vid den här tiden var jag katastrofalt långt efter.