Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

90-årige Valter har haft fyra strokes – tävlade ändå på SM: "Viktigt att ha ett mål"

Artikel 1 av 1
Veteran-SM i friidrott 2016
Visa alla artiklar

Valter Ulander har haft fyra strokar. Efter den senaste stroken trodde läkarna att han inte skulle komma upp ur sjukhussängen. "Då känner de inte mig", säger 90-åringen som tävlade i veteran-SM i Söderhamn den gångna helgen.

Annons

TV: Se när 90-årige Valter Ulander kastar diskus och slägga.

Solen skiner över de röda banorna och det gröna gräset på Hällåsens friidrottsanläggning. Det är första dagen på veteran-SM och de många gråklädda funktionärerna är i full gång med att få allt material på plats så tävlingarna kan starta. Överallt ser man deltagare i olika åldrar som värmer upp, stretchar eller sitter ner och fikar.

LÄS MER: Ett veteran-SM i högform: "Alla springer mycket fortare nu"

Valter Ulander från Borlänge sitter på sin rullator och väntar på sin tur i diskuskastningen. Runt omkring honom står de något yngre deltagarna som tävlar i 80- och 85-årsklasserna. Han är ensam deltagare i 90-årsklassen men de äldre åldrarna kastar samtidigt. Ulander har tävlat på veteran-SM i 25 år och började när han blev pensionär.

– Jag har tävlat i hela mitt liv och tänker inte sluta förrän jag blir absolut tvungen, säger Valter Ulander.

–Det roligaste med detta är att träffa alla människor. Man blir bekant med alla som tävlar och så träffas vi varje år, fortsätter han.

90-åringen Valter Ulander tävlade i helgen på veteran-SM i Söderhamn.

Som ung höll han på med löpning men blev efter att han blivit sjuk fick han gå över till kastsporter och har tävlat i det på veteran-SM i alla år. Valter Ulander har under sin livstid drabbats av tre strokar och den fjärde fick han för ett och ett halvt år sedan.

–Läkarna sa att "nu kommer du inte upp längre", men då känner de inte mig, säger han.

Ulander gav varken upp i första eller fjärde taget utan kämpade sig tillbaka med hjälp av hård träning varje dag. Som en följd av den senaste stroken har han dock försämrad balans och kan därför inte tävla i kula och spjut i denna tävlingen men diskus, vikt och slägga ska han däremot kasta.

LÄS MER: Före detta friidrottsstjärnan om veterankarriären och Michel Tornéus chanser i OS: "Hans form är fantastiskt bra"

Valter Ulander tar hjälp av vännen Göte Hinders i diskuskastningen.

När det blir Ulanders tur i diskusen får han hjälp fram till plattan av sin vän Göte Hinders som även han deltar i veteran-SM.

Med diskusen i handen stapplar han sig försiktigt fram sista biten till plattan, hittar balansen och får iväg ett godkänt kast. Efter sina sex kast i denna grenen är han måttligt nöjd.

– Jag får i alla fall inte släggan på fötterna när jag kastar den, säger han.

– Men i fjol var jag glad då var jag bäst i norden på vikt och tävlade i 85-årsklassen som 89-åring, berättar han stolt.

Valter Ulander (till vänster) på bild med Axel Fernaeus från Järvsö.

Tack vare den dagliga träningen kan han fortfarande hålla igång.

– Man har ju haft sjukdomar och annat men man kommer igen. Är man envis bara så, säger Ulander.

–Jag promenerar och styrketränar varje dag och det har jag gjort i hela mitt liv. Min son är styrkelyftare och har ett eget gym i Borlänge som jag kan gå till, fortsätter han.

Valter Ulander tävlar för Kvarnsvedens FIK och i Borlänge har han bott sedan 1987. Där hamnade han genom en chefstjänst på Securitas. Ett jobb som tagit honom runt om i landet från Oxelösund i söder till Kiruna i norr. Att denna helgen få vara i Hälsingland gör honom glad.

– Hälsingland är ett härligt landskap med härliga människor. Jag gillar allt från naturen till människorna. Vi bor på ett trevligt vandrarhem utanför Söderhamn, säger Ulander.

Även om han har bott i Borlänge ett tag så är han jämtlänning från början.

–Surjämtar brukar man kalla oss men jag håller inte med om det, säger han och skrattar.

Senare på kvällen, några minuter innan viktkastningen ska starta, sitter Ulander lugnt på sin rullator och väntar på sin tur medan de andra deltagarna värmer upp för fullt.

–Jag värmer inte upp. Det blir bäst så, säger han.

När det är Ulanders tur, tar han sig lugnt men något vingligt fram till plattan och svingar iväg ett godkänt kast med något som kan liknas vid en mindre slägga. Sedan sätter han sig på rullatorn igen och vilar lite.

Inte heller denna gång är han vidare nöjd med längden på kasten.

–Med åren så blir resultaten sämre och sämre men är man över 90 år så kräver jag inte så mycket av mig av mig själv, mer än att jag orkar vara med, säger Ulander.

Valter Ulander står som vinnare på prispallen.

Andra dagen på ett veteran-SM kan man tro att en 90-åring ska vara något trött i kroppen men inte Ulander. Han har bara släggkastningen kvar och eftersom det kräver ett speciellt sving i kastet så är han nervös för att kunna hålla balansen.

–Jag hoppas jag kan stå kvar på benen efter kastet, säger han.

Den här gången värmer han upp lite ändå. Han gör några knäböj med rullatorn som stöd. Sedan svingar han med bägge armarna ihop i en cirkelrörelse innan han sätter sig ner igen.

Det är snart hans tur att kasta släggan och en liten grupp bekanta till honom står och hejar. Ännu en gång är det dags för en uppvisning av Valter Ulander men oavsett vad resultatet blir är han den stora vinnaren ändå.

Målet efter detta SM är att tävla på Nordiska veteranmästerskapen inomhus nästa år i februari.

–Där tror jag nog att jag är med. Det är viktigt att ha ett mål med sin träning, säger Valter Ulander.

LÄS MER: Friidrottsfylld helg på Hällåsen när veteran-SM arrangerades

Alla artiklar i
Veteran-SM i friidrott 2016