Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag kommer få möta intressanta människor"

/

Hallå där, Sara Oscarsson, reporter på tidningarna i Hälsingland, som har ett annorlunda journalistiskt projekt på gång.

Annons

Vad ska du göra?

– Jag ska bo på asylboendet Campus i Vågbro i Söderhamn från och med tisdag till och med söndag för att testa att leva som en asylsökande. Jag har fått ett rum i en korridor där och ska klara mig på samma summa som de sökande får varje dag, det vill säga 71 kronor. Det ska räcka till mat, hygienartiklar, mediciner och vad man nu kan tänkas behöva. Rummet är exakt likadant som övriga rum i korridoren. När jag anländer ska jag bara ha en väska med lite kläder och inget annat med mig.

Vad har du för förväntningar?

– Jag har inga särskilda förväntningar förutom att jag vet att jag kommer få möta intressanta människor. Jag funderar också en del på hur det kommer att kännas att uppleva Söderhamn och Hälsingland från den här sidan.

Hur kommer vi att kunna följa dig under veckan?

– Det kommer gå att följa mig live på helahalsingland.se där jag kommer rapportera konstant om vad som händer under dagarna. Där kan man också ställa frågor till mig som jag ska svara på så snabbt som möjligt.

Varför just asylsökande? Det finns många andra utsatta gruppers vardag som också kan levas.

– Asylsökande har blivit en stor grupp som vi ofta rapporterar om i nyhetstexter. Vi vet dock inte så mycket om hur de lever, hur deras vardag ser ut och vilka förutsättningar de har. Dessutom florerar också en massa rykten bland annat på sociala medier om att de får det mesta gratis och har en glassig tillvaro i Sverige. Eftersom vi alltså inte verkar veta så mycket om deras tid här som sökande så tänkte jag ta reda på hur det är att leva som de gör.

Mer läsning

Annons