Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södermalm växer– här kan förskolor byggas ut: "Det är ett alternativ"

Det behövs fler förskoleplatser i Sundsvall.
Södermalm växer och kommunen utreder om förskolor ska byggas om eller om det krävs helt nya.
Skogsparkens förskola kan på sikt byggas ut med två avdelningar.

Annons

Läs mer: Trots tillfälliga platser – förskolorna i Sundsvall är fulla

På några års sikt kommer nya villaområdet Katrinehill att börja byggas ovanför Nacksta och på gamla LV5-området planeras det för bostäder.

Det ställer krav på kommunen – inte minst för att se till att det finns förskoleplatser i området. Ett arbete som pågår för fullt.

– Som läget är i dag så är det ganska fullbelagt i området. Nu försöker vi se över hur behovet kommer att utvecklas långsiktigt. Det vi vet är att ett nytt bostadsområde i Katrinehill ska byggas och då måste vi ha en plan, säger Johan Borggren, lokalstrateg barn- och utbildningsförvaltningen.

Läs mer: Vad är småbarn värda?

Kommunen har exempelvis ansökt om ett planbesked när det gäller förskolan Skogsparken. Den har i dagsläget två avdelningar, men här finns möjlighet att bygga ut förskolan med två avdelningar.

– Det är ett alternativ som vi tittar på skulle kunna fungera när upptagningsområdet blir större, men det är några år bort. Vi har dessutom som mål att inte ha förskolor med bara två avdelningar utan för att verksamheten ska bli effektivare vill vi ha fler avdelningar, säger Johan Borggren.

I direkt anslutning till Skogsparkens förskola finns kommunal mark, vilket skulle kunna göra det möjligt att bygga ut förskolan. Den marken ska räcka för att bygga ut förskolan med två avdelningar och ett större kök samt lekytor.

Sofia Rosenlind, är förvaltare på Drakfastigheter, och hon berättar att frågan om förskolorna i området nu utreds.

– Vi tittar på förskolor som vi kan förädla i området, som Skogsparken. Ännu så länge är det väldigt tidigt i processen och vi har ställt en fråga till Stadsbyggnadskontoret om det här är möjligt. Det här skulle tidigast komma i gång om ett par år, men samtidigt är det viktigt att vi är framme i tid när det gäller planeringen för mark det. Vi tror att den skulle passa bra att bygga ut, säger Sofia Rosenlind.

Hon menar att det kan komma att byggas nya förskolor i området.

– Vi kommer att få ett nytt bostadsområde i Katrinehill och då behövs säkert en ny förskola där, säger hon.