Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kovlands otroliga svit – är obesegrat i 21 seriematcher i rad: "En saga"

De spelar alltid Niklas Strömstedts "Oslagbara" efter en seger. Nu har en spelare tatuerat in titeln på sin kropp. Kovlands damlag startades inför förra säsongen – och är fortfarande obesegrat efter 21 seriematcher tillsammans. – Det är helt otroligt, säger lagkaptenen Emelie Åkersten. – Det är en saga, säger tränaren Anders Westlund.

Annons

Övre redan från vänster: Amanda Sevefjord, Mikaela Björkholm, Josefin Halvarsson, Emma Westlund, Marlene Ejerås, Sandra Sjögren, Veronica Söderström, Sara Strömberg, Emelie Bergh, Emma Sjöberg, Elin Löfblad, Tobbe Sandberg material och sjukvård, Anders Westlund coach, Tomas Svelander assisterande coach. Nedre från vänster: Jenny Åkersten, Malin Westlund, Karin Öhrlund, Malin Kristmansson, Louisa Stridh, Agnes Cöster, Emelie Åkersten, Marielle Bergman. Fattas på bilden gör: Malin Svelander, Martina Grönlund, Lina Candell, Amanda Norin, Erica Höglund, Madelene Pettersson samt Kent Norin (massör).

Ett kompisgäng, som tidigare spelat tillsammans i bland annat Selånger och andra föreningar i distriktet, började prata om en återförening under hösten 2014 och gjorde slag i saken. De samlades i Kovlands IF och startade ett nytt damlag i föreningen, som hade saknat ett representationslag på damsidan under ett par år.Det blev en succé.

– Det har bara fyllts på. Första träffen när vi startade upp var det 30-35 tjejer som var med. Sedan var vi runt 30 på den första träningen, säger Emelie Åkersten. Hon var med redan från idéstadiet och blev senare lagets lagkapten. Framgångarna kom snabbt. Redan i den första försäsongscupen som laget deltog i.

– Vi hann inte träna så länge innan vi spelade en cup i Iggesund och vi vann direkt. Då kände man att det här kunde bli något riktigt bra.

Emelie Åkersten med bucklan efter lagets första cupvinst 2015.

Det är en framgångssaga.Ambitionen var en topp tre-placering under lagets första säsong i damtrean 2015. Till slut hade Kovland vunnit 17 matcher och spelat en oavgjord och de stod som solklara seriesegrare. Obesegrade.

– Jag tycker att det är helt otroligt att gått så här bra. Man kan spekulera i varför, men framför allt har vi fruktansvärt roligt ihop. Det tror jag också att man märker när man ser oss utifrån. Vi har alltid roligt och är ett sammansvetsat gäng. Det har alltid klaffat, säger Emelie Åkersten.

Firande efter seriesegern i trean i höstas.

Det har egentligen inte handlat om någon hårdsatsning. Laget tränar två gånger i veckan under säsongen.– Vi har en bra mix med några äldre spelare, några är mammor och några yngre. Jag tror att det funkar för att vi har så roligt, säger Åkersten. Tränaren Anders Westlund instämmer i Åkerstens förklaring.

– På grund av att har roligt så kommer resultaten också. Det beror mycket på individerna i gruppen, ledarna och sedan så är Kovland en väldigt gemytlig förening med en arena och allt runt omkring som inbjuder till trivsel, säger han, men tillägger samtidigt:

– Sedan är det ju ingen hemlighet att vi har ett bra spelarmaterial också. Det är tjejer som spelat på en högre nivå än vi är på nu och de skulle fortfarande kunna göra det om de vill satsa. Nu tränar vi två gånger i ställer för tre-fyra, men det behöver inte vara en nackdel om man har kvalitet när vi träffas, säger Anders Westlund.

Den här säsongen är laget nykomling i disivion II södra norrland och Kovland har imponerat i inledningen av seriespelet. Sviten är intakt och laget har fortfarande inte förlorat i seriesammanhang.

Tre matcher har gett tre segrar så här långt.

– Klart att man var lite osäker inför serien, men framför allt var det roligt att vi hamnade i den södra tvåan. Alla kände att det är bättre att hamna i en serie med många nya lag som vi aldrig mött förut. Det är kul och vi har varit helt ovetande om vilket gäng vi möter inför varje match, säger Emelie Åkersten och tillägger:

– Men vi trodde absolut inte att det skulle bli en "walk in the park". Vi gör vårt bästa och det vi säger är att vi ska göra allt vi kan och motståndarna ska inte få något gratis.

I den tredje omgången vände Kovland bortamatchen mot Valbo efter underläge i paus och vann med 2–1 till slut.

– Man bara väntar på när smällen ska komma och sviten ska ta slut. Men än har det inte hänt, säger Anders Westlund.

– Det är en liten saga, så är det. Vi startade ett helt nytt lag från grunden och från start har det gått otroligt bra sportsligt.

Redan inför den första säsongen tillsammans 2015 valde laget en låt som skulle spelas i omklädningsrummet.

Det fanns flera förslag, men valet föll på Niklas Strömstedts "Oslagbara". Symboliskt med tanke på hur det sedan har gått för laget.

– Vi kör den i högtalarna på hemmaplan när vunnit, eller i omkädningsrummet. Det var lite roligt för när vi mötte Iggesund borta den här säsongen så spelades den låten i högtalarna på uppvärmningen. Jag vet inte om det hade koll på att vi använder låten, säger Emelie Åkersten och skrattar.

Kovlands Marielle Bergman har tatuerat in titeln på lagets vinnarlåt på sitt ben.

Att Kovland nu har 21 raka seriematcher utan förlust är inget som truppen pratat så mycket om, enligt Åkersten.

– Det känns mer som att det är folk runtomkring som pratar om det, det nämns väl förstås någon gång bland oss också, men vi tar match för match bara. Sedan är det så klart jättekul att det gått så bra.Ni pratar mycket om att ni har så bra stämning. Vad gör ni för att skapa den?

– Många av oss känner varandra och är ju samspelta sedan tidigare, men även de spelare som klubben tagit in har kommit in bra i gänget och verkar trivas. Vi gör inget speciellt egentligen, det är lagfester och grillkvällar ibland precis som i alla andra lag, säger Åkersten.

LÄS MER: Nykomlingens starka start i herrfyran: "Gått över förväntan bra"

Målsättningen i år är topp tre i fotbollstvåan. Efter tre omgångar ligger Kovland tvåa bakom lokalkonkurrenten Selånger, båda med maximala nio poäng.

KIF gjorde 79 mål på 18 matcher i damtrean 2015. Här är det Marlene Ejerås och Emelie Åkersten som jublar.

Kovlands IF:s ordförande Lars Eriksson är imponerad över vad damlaget åstadkommit så här långt.

– De betyder otroligt mycket för oss som förening. De blir ett ansikte utåt och vi syns. Syns man inte så finns man inte, säger Lars Eriksson.

– Det är roligt är att vi inte har behövt jaga spelare utan de flesta som varit med i laget har sökt sig till oss självmant och nu har vi också startat upp ett utvecklingslag på damsidan som spelar i divison III för att få en brygga mellan ungdomsfotbollen och damlaget, säger Eriksson.

Han kunde inte tro att det skulle gå så här bra när laget startades för drygt ett år sedan.

– Nej, det trodde man inte från början. Det märks ju att det är tuffare motstånd i år, men tittar man på vad de andra tränarna säger så hålls vi som en av favoriterna nu också.

Om sviten på 21 seriematcher utan förlust säger ordföranden så här:

– Fantastiskt. Helt fantastiskt. De är duktiga på att hålla tätt bakåt och göra mycket mål. Något som vi verkligen uppskattar är sammanhallningen och glädjen som finns i laget. Det är guld värt och det märks att de har roligt. Jag tror personligen att en stor del i resultaten finns där. De är en positivt fläkt för hela föreningen, säger Lars Eriksson.

Kovlands herrlag åkte ur division IV förra säsongen och finns nu i division V.

– Det gäller att inte gräva ned sig för det utan se möjligheterna. Nu kan vi slussa in fler gamla kovlandsungdomar i herrlaget, säger Lars Eriksson.

Lagkaptenen Emelie Åkerstens tre höjdpunkter i Kovlands IF:

x "När vi vann första cupen. Det var kanske inte en chock men en wow-upplevelse. Då kände man att det här kunde går bra och det var så klart jättekul."

x "Seriesegern. Vi åt tårta efter matchen när vi hade avgjort, men jag minns inte så mycket av matchen där det blev klart. Vi hade förberett lite för att det kunde gå vägen. Det blev fika för alla i publiken och alla som är engagerade runt omkring."

x "Vinsten i inomhusligan i vintras. Det var speciellt eftersom vi visste att SDFF vunnit typ varje år det senaste decenniet. Vi och dem turades om att göra mål och det var hela tiden som katt och råtta, fram och tillbaka. Det var en spännande match och en sådan skön känsla att vinna mot ett lag som spelar i en högre division, en riktig kämparinsats."

Mer läsning

Annons