Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia gör en musikalisk färd längs S:t Olavsleden

Sundsvallsmusikern Sofia Sahlin är ute på en ovanlig resa.
Hon förflyttar sig längs S:t Olavsleden, från Sundsvall till Trondheim - och ger ett tiotal konserter längs vägen.

S:t Olavsleden är en av det medeltida Europas fyra största pilgrimsleder. Genom tiderna har tusentals fromma kristna gått de 58 milen från Selånger till Trondheim för att be vid S:t Olavs grav, eller S:t Olofs som han heter i Sverige.

Länge låg leden i träda men i dag är den både gång- och cykelbar. Sofia Sahlin är själv aktiv med att sprida kunskapen om leden och har bland annat arrangerat körresor med pilgrimsvandringar. Nu kombinerar hon den egna upplevelsen av leden med att ge konsertprogram längs vägen, där hon läser poesi, sjunger och spelar flöjt och piano. Det är texter om Olav och Den heliga Birgitta, gregoriansk musik blandad med soloflöjtrepertoar och annan klassisk musik, folkmusik från orter längs leden med mera.

Den 20 juni startade hon från Selånger och när vi pratas vid på telefon är hon i trakten av Medstugan och ska till att börja färden över fjällen mot Norge. Men hon har inte vandrat hela vägen.

– Jag började med att rida, jag har cyklat både vanlig cykel och elcykel, och jag sprang två sträckor av S:t Olofsloppet som går mellan Östersund och Trondheim, säger hon.

Hittills har hon gett konserter i Selånger, Matfors, Stöde, Fränsta, Borgsjö, Revsund, Östersund, Alsen och Åre.

– Jag har tre konsertprogram med mig, varav två med medmusikanter. Jag har spelat med Stefan Vidmark och Anna Lundström och även på den norska sidan ska jag spela med en kantor. Det är roligt att knyta kontakter längs vägen.

Två flöjter har hon spelat på: den ena lämnade hon i Östersund, den andra i Duved hos bekanta - som kommer till den första konserten i Norge med flöjten.

– Men jag har ingen tung packning så den hade fått plats, säger hon.

Färden går enligt planerna, hon har sett många vackra vyer och den 10 juli beräknas hon vara framme i Trondheim.

– Jag har anpassat det så att konsertdagar går jag bara korta sträckor, och har till och med tagit tåg en kort bit vid något tillfälle.

Utöver att rikta fokus mot S:t Olavsleden har hon också ett annat syfte med sin musikaliska resa.

– Jag har idén att sätta samman en cd med gånglåtar från orter längs leden. Den kan vara kul för vandrare att ha, säger Sofia Sahlin.

Läs mer om S:t Olavsleden: Kan bli monsterlopp

Så ska arbetet med S:t Olavsleden gå vidare