Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Aborträtten måste vaktas – även i Sverige

Artikel 2 av 3
Ledare om jämställdhet
Visa alla artiklar

Tanken på att vi i Sverige skulle införa inskränkningar i aborträtten som den ser ut idag är ganska främmande för de allra flesta. Aborträtten ses helt enkelt sedan länge som en helt självklar del av de mänskliga rättigheter som hör civilisationen till. De abortmotståndare som då och då höjer sina röster är få och ses knappast som något hot då de snabbt överröstas, ofta skrattas bort och inte alls tas på allvar.

Men skrattet fastnar lätt i halsen, inte minst i ljuset av vad som händer i omvärlden, och då främst i USA.

Det är lätt att ta vissa rättigheter för givna. Att om kampen en gång är vunnen, vare sig det är för kvinnlig rösträtt, mot dödsstraff, eller rätten till fri abort, är den evig. Tyvärr är det inte så världen fungerar. Och även i en progressiv värld där upplysning och liberalisering går hand i hand kommer det då och då bakslag, ibland väldigt kraftiga sådana. Det gäller att vara vaksam, alla revolutioner sker inte över en natt, somliga förändringar smyger sig på.

I USA har man haft rätt till fri abort sedan 1973 efter en uppmärksammad (och omstridd) dom i Högsta domstolen, som konstaterade att aborträtten hörde till rätten till privatliv som finns inskriven i konstitutionen. De delstater som vid tiden hade anti-abortlagstiftning var tvungna att anpassa sig.

Flera gånger sedan dess har delstater velat införa striktare abortlagstiftning men HD har varje gång dömt till aborträttens och kvinnornas fördel.

Trots att man i USA tillämpat fri abort i över 45 år, och det för många ses som en självklar rättighet, har opinionen i landet svängt. Det är fler amerikaner som är emot abort idag än det var på 90-talet. Faktum är att lika många amerikaner är emot fri abort som är för.

Och anti-abortrörelsen är på frammarsch. Flera delstater har den senaste tiden beslutat om lagstiftning som kraftigt begränsar aborträtten. Värst ser det ut i Alabama, där man beslutat att totalförbjuda abort, även om kvinnan är minderårig och har blivit våldtagen eller utsatt för incest.

Målet är att åter föra upp frågan om fri abort till Högsta domstolen, och att denna gång få ett annat utslag än 1973 och därmed riva upp rådande abortlagstiftning. Och med nuvarande sammansättning i Högsta domstolen med en övervikt av konservativt tillsatta män, finns risk att man kommer att besluta annorlunda än man gjort hittills sedan 1973.

På torsdagen hade tredje säsongen av teveserien Handmaid's tale premiär på streamingtjänsten HBO. Det är en dystopisk serie som utspelas i USA, som efter en revolution genomförd av en kristen politisk sekt blivit ett helvete att leva i för alla kvinnor. Inte ens de kvinnor som står högst på samhällsstegen kommer undan. Läs en bok och du får ett finger avhugget. Avslöjas som könsförrädare och du får klitoris bortskuren, så länge du är fertil och behövs för att föda barn. Om du inte är fertil är straffet betydligt värre.

Har du barn men inte är regimtrogen tas ditt barn ifrån dig för att fostras av regimtrogna, och själv förvandlas du till en slav som våldtas en gång i månaden med förhoppningen att du ska bli gravid och föda ett barn som också det kommer att tas ifrån dig och växa upp hos någon av sektledarna.

Teveserien bygger på en roman av Margaret Atwood som gavs ut 1985. Som teveserie utspelas den i nutid, och det gör det oerhört svårt att värja sig från möjligheten att något liknande skulle kunna hända idag.

Det är som om utvecklingen mot en human värld ständigt tar två steg fram och ett tillbaka. För alla nyheter är inte dåliga. Till exempel har kvinnorna på Irland fått rätt till fri abort från och med vecka tolv, och på Island har aborträtten utökats. Men i andra länder går utvecklingen åt alldeles fel håll. Förr åkte svenska kvinnor till Polen för att göra abort. Idag är det polska kvinnor som tvingas resa utomlands då landet kraftigt begränsat rätten till abort.

Därför är det viktigt att vara vaksam. Varje gång någon andas att aborträtten bör inskränkas måste det tas på allvar. För vi ser att även i länder som USA och Polen där aborträtten länge varit mer eller mindre självklar kan den inskränkas. Det kan hända här också.