Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Även om det är lagligt så behöver det inte vara lämpligt

"MASSAKRERA ASEN"

En uppmaning som är svår att tolka på annat sätt än uppmaning till ett allvarligt brott. En uppmaning som kan ha uttalats i affekt, stundens hetta, kanske halvt på skämt, men fortfarande en uppmaning till allvarligt brott.

Att orden kommer från en polischef, som även ska ha skrivit om Rashid Musa, ordförande för Sveriges unga muslimer, att "det bästa" man kan göra är att "omvandla honom till 70 kilo hundmat och en dykardräkt" är anmärkningsvärt.

Han ska även ha sagt att han kan "erbjuda pistol till användare av cannabis så att de kan skjuta sig själva i munnen."

Polischefen i Västernorrland uppmärksammades förra veckan av Svenska Dagbladet för att han vid ett flertal tillfällen uttryckt dylika uppmaningar som tolkats som dels hets mot folkgrupp, dels som uppmaning till brott.

En åklagare som tittat på fallet kom fram till att inget brott begåtts. Polischefen jobbar på som vanligt. Men efter mediernas avslöjande ska han nu granskas igen, för nya påstådda kommentarer. Och även om han inte skulle ha gjort något som kan lagföras är frågan om han är lämplig i rollen som polischef?

Enligt polischefens kollegor har hans rasistiska åsikter varit kända länge, men han har ändå befordrats till chef.

Visst har vi yttrandefrihet i Sverige. Vi får tycka och uttrycka nästan vad som helst, utan att straffas. Men vissa yttranden kan vara olämpliga även om de inte är olagliga.

När en polischef med ansvar för utredningar om hatbrott och kränkningar på nätet själv uttalar sig som i ovanstående citat är det onekligen ett trovärdighetsproblem. Hur kan man lita på att han gör en rättvis bedömning, när han själv tassar så på gränsen för vad som kan anses acceptabelt i offentligheten? Hur agerar han när en muslim eller kanske cannabisrökare utsätts för brott? Hur bemöter han en muslim eller cannabisrökare som begått ett brott?

Att skriva kommentarer på Facebook är inte detsamma som att prata vid ett fikabord. Det kan inte räknas som privat, eftersom Facebook är ett globalt forum. Den som har en chefsbefattning för en myndighet, i det här fallet polisen, representerar den myndigheten när hen uttalar sig offentligt.

Även om det inte skulle vara brottsligt att uppmana till massaker av vissa grupper (vilket i sig är märkligt) är det definitivt skadligt för förtroendet för polismyndigheten.