Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Både handläggare och sjukskrivna måste få veta vad det är som gäller

Än en gång riktas hård kritik mot Försäkringskassan. Denna gång är det Inspektionen för socialförsäkringen som levererar en rapport som visar att rättssäkerheten äventyras när fokus ständigt ändras vid handläggning av sjukförsäkringen.

Juridikprofessor Ruth Mannelqvist sa till P1 Morgon att handläggarna vid Försäkringskassan följer regeringsdirektiven mer slaviskt än de tittar på lagstiftningen, vilket äventyrar rättssäkerheten för de sjukskrivna.

I praktiken har det lett till att sjuka förlorar rätten till ersättning. Somliga tvingas söka nya jobb för att de anses ha arbetsförmåga även om de inte för tillfället klarar av det jobb de har. Det är faktiskt helt orimligt att en person ska tvingas lämna en trygg anställning och prövas mot resten av arbetsmarknaden på grund av sjukdom.

Socialminister Annika Strandhäll (S) har försvarat sig bland annat med argumentet att de direktiv som Försäkringskassan fått under hennes ledning syftat, förutom till att hålla nere sjuktalen, till att försöka styra upp sjukförsäkringen på ett sätt som är långsiktigt hållbart och accepteras över blockgränsen.

Det kan å ena sidan vara lovvärt, inte minst för att Försäkringskassans handläggare på sikt ska få arbetsro och veta vad som gäller. Å andra sidan låter det inte särskilt socialdemokratiskt, och det talar starkt emot den kritik som S riktade mot Alliansregeringen för deras åtstramningar i sjukförsäkringen.

Inte heller har Strandhäll under sin tid varit särskilt konsekvent. Så sent som i våras fick Försäkringskassans GD Ann-Marie Begler sparken trots att hon tycks ha skött uppdraget från regeringen alldeles utmärkt. Kanske lite för utmärkt.

Samtidigt uppdaterades direktiven till Försäkringskassan, som svar på massiv kritik som riktats mot densamma, inte minst från läkare som rasat mot att deras sjuka patienter förlorar sin sjukpeng och att Försäkringskassan inte godtar läkarnas bedömningar om patienternas arbetsförmåga.

Ambitionen att hålla nere sjuktalen är svår att ifrågasätta, men människor blir inte friskare av att förlora sin försörjning, eller av att oroa sig för att förlora den.

Ständigt ändrade regeringsdirektiv leder också till oro bland handläggarna, och har visat sig påverka vilka som anställs. På senare tid har byråkrater som gillar siffror anställts i högre grad än personer som vill hjälpa andra.

Det finns uppenbart anledning att göra en översyn av sjukförsäkringen, men under tiden bör rådande lagstiftning gälla. Sjukförsäkringen är en rättighetslagstiftning och den regering som inte gillar hur lagen är skriven får nog ta och initiera en ändring av lagstiftningen snarare än att komma med ständigt nya direktiv som skapar osäkerhet hos både handläggare och medborgare om vad som egentligen gäller.