Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Blotta misstanken att Försäkringskassan gynnar sina egna visar hur trasig sjukförsäkringen är

Artikel 4 av 4
Ledare om Försäkringskassan
Visa alla artiklar

När Olle Walday gick in i väggen för två år sedan och blev sjukskriven fick han avslag på sin begäran om sjukpenning. Han började fundera över Försäkringskassan och på vilka grunder de fattade sina beslut, och ställde sig frågan om de behandlade sina egna anställda på samma sätt. Han begärde ut alla beslut om sjukpenning för anställda på Försäkringskassan mellan april 2017 och maj 2018. Om detta rapporterade Sveriges Radio på tisdagen.

Det visade sig att av alla anställda som under den tiden sjukskrivits var det endast två personer, motsvarande tre promille, som fått avslag. I hela befolkningen var motsvarande siffra tre procent, en anmärkningsvärd skillnad.

Nu bör man vara försiktig med att dra för långtgående slutsatser av denna enda jämförelse. Det vore intressant att se hur statistiken ser ut för andra enskilda företag eller myndigheter. Men blotta misstanken om att myndigheten särbehandlar de egna anställda skadar förtroendet för Försäkringskassan – ett förtroende som redan är i botten.

Sedan flera år har anställda vid Försäkringskassan uttryckt missnöje med de nya kraven, där den som ger flest avslag premieras när lönen ska betalas. De har helt enkelt känt sig pressade att neka sjukpenning till människor trots att deras läkare bedömer att de ska vara sjukskrivna, som i Olle Waldays fall. Och det är inte alla handläggare som gillat denna nya ordning, där enskilda drabbas hårt av besluten som fattas.

Att det är om möjligt ännu svårare att meddela avslag till en kollega är inte svårt att förstå, men om det är så att man därför använder en annan måttstock för kollegorna är det självklart oacceptabelt för en myndighet. Det finns all anledning att utreda hur det faktiskt förhåller sig, om Försäkringskassan någonsin ska lyckas återupprätta sin trovärdighet.

Även om det skulle visa sig att inga oegentligheter begåtts, att det finns rimliga förklaringar till att endast tre promille av de sjukskrivna hos Försäkringskassan fått avslag, visar SR:s rapportering att sjukförsäkringen är trasig.

Den som bedöms sjuk av sin läkare ska helt enkelt vara sjukskriven och få sjukpenning. Det är inte handläggare vid Försäkringskassan som ska bedöma enskilda personers arbetsförmåga, det är läkare, som träffar och känner sina patienter. Att ens möjligheten finns till godtycklig särbehandling från myndighetens sida är djupt problematiskt.