Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Den varma våren och tidiga skogsbränder borde få oss alla att lyssna på Greta Thunberg

Artikel 8 av 10
Ledare om klimatet
Visa alla artiklar

Det är varmt. Varmare än normalt, i nästan hela Sverige.

Och det brinner. Att det uppstår gräsbränder på våren än inte något ovanligt, däremot är det mycket ovanligt att gräsbrandssäsongen och skogsbrandssäsongen pågår samtidigt. På flera platser i landet råder eldningsförbud. På onsdagen uppmanade räddningstjänsten i Västernorrland privatpersoner att låta bli att elda. Örebro flygklubb har börjat brandspana rekordtidigt.

Dessutom råder det redan bevattningsförbud på flera platser, detta under en vårmånad då det i normala fall brukar vara blött, och grundvattennivåerna som högst.

Många bönder är fortfarande påverkade av fjolårets torka. Bristen på djurfoder väntas ha konsekvenser i vissa fall under flera år, även om den kommande sommaren skulle ge normala skördar.

Påskhelgens sommartemperaturer var absolut njutbara för alla som tog tillfället i akt att vistas utomhus, grilla, somliga till och med badade även om badtemperaturerna knappast var särskilt somriga. Ändå är det något som skaver, som inte lämnar någon ro.

När värmerekorden duggar tätare än regnet, när det år efter år publiceras rapporter om rekordvarma månader, årstider och hela år, över hela jorden, då bör man bli orolig. Kanske inte, som Greta Thunberg brukar uttrycka sig, "drabbas av panik", eftersom panik sällan leder till konstruktiva reaktioner. Men åtminstone bör man ta klimathotet på allvar.

Och det går inte att skyffla över ansvaret på någon annan. Det stämmer att ingen ensam kan rädda klimatet. Inte heller Greta Thunberg. Men hon tar sitt ansvar i form av att inte ge sig. I form av att vara en väckarklocka, för jämnåriga världen över, och för de makthavare världen över som faktiskt har möjlighet att påverka situationen. Hela syftet med Gretas demonstrationer är att pressa dessa världsledare att skynda sig. Och att få oss alla att inse allvaret. Hon gör vad hon kan.

Greta Thunberg har på ett drygt halvår gått från att sitta ensam med ett plakat utanför riksdagshuset till att resa med tåg kors och tvärs över hela Europa för att träffa makthavare, hålla tal och delta i demonstrationer där hon leder tusentals ungdomar – och vuxna – i det hon kallar sin "klimatstrejk".

Hon är omskriven i alla stora dagstidningar och magasin, har vunnit en lång rad priser, nominerats till Nobels fredspris, träffat påven och utnämnts till en av världens 100 mest inflytelserika personer av Time Magazine. Häromdagen hyllades hon av Barack Obama.

Det finns de som struntar i både eldningsförbud och vattningsförbud, som hånar Greta och menar att hon inte är nån expert, att hon bara är ett barn och att hennes gärning varken gör till eller ifrån. Det finns också de som uttrycker direkt hat mot henne, av högst oklar anledning.

Jag har inte sett dessa personer komma med egna förslag på hur klimatkrisen ska lösas.

Däremot har jag sett och hört ganska många som tack vare Greta Thunberg fått upp ögonen för allvaret i frågan. Jag har noterat att klimatet klättrat upp som viktig fråga i den allmänna opinionen. Framförallt noterar jag att Greta själv är ofattbart cool inför uppmärksamheten. Att hon skänker bort alla sina prispengar till klimatprojekt.

Och att hon inte räds att hålla makthavare från hela världen ansvariga för vad som händer, och läxar upp dem för att åtgärderna inte sätts in snabbt nog. Hon använder sin taltid, inte åt vänliga omskrivningar, utan åt att säga som det är. Det är bråttom!

Ibland använder Greta Thunberg metaforen "vårt hus brinner". Det gör det, bokstavligen. När det brinner finns inte tid att vänta, man måste släcka – genast.