Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Det går att stoppa nazister från att demonstrera

Föreställ er några hundra IS-anhängare marschera genom Uppsala och förbi domkyrkan på Påskdagen, högljutt skanderande namn på otrogna som ska avrättas.
Föreställ er också att de fått tillstånd att göra detta, just på påsken, som är kristendomens största högtid.

Föreställ er att den offentliga debatten skulle handla om dessa personers yttrandefrihet och demonstrationsrätt, och att polisen skulle skydda demonstrationen.

Föreställ er också att IS ett par veckor före den planerade demonstrationen lyckas genomföra en tillståndslös demonstration, och att polisen då tycks helt tagna på sängen och har för lite folk för att ingripa mot den.

Detta händer just nu, i Sverige.

Byt bara ut IS mot nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR), byt ut Uppsala mot Göteborg, byt ut domkyrkan mot judiska synagogan och byt ut påsken mot Jom Kippur, som är judarnas viktigaste högtid. Byt också ut de "otrogna" mot ett antal av nazisterna utpekade folkförrädare.

Det råder ingen som helst tvekan om att grundlagen prövas i dessa tider. Det råder inte heller någon tvekan om att gränserna flyttats för vilka yttringar vi accepterar i det offentliga rummet. Det råder ingen tvekan om att normaliseringen av högerextrema uttryck gjort att många faktiskt rycker på axlarna åt att nazister planerar vad som tros bli deras största manifestation i Sverige sedan första halvan av förra seklet.

På söndagen lyckades Nordiska Motståndsrörelsen genomföra en demonstration i Göteborg, utan tillstånd. Polis på plats ska först ha uppmanat dem att upplösa demonstrationen men då nazisterna ignorerade dessa uppmaningar övergick polisen till att bevaka demonstrationen från sidan och stoppa trafiken för att ge plats åt nazisterna.

Flera yttrandefrihetskämpar har argumenterat att det är tillåtet att demonstrera utan tillstånd så länge man inte stör ordningen, och försvarar polisens handlande.

Andra menar att polisen helt enkelt överraskades och inte hade tillräckligt med resurser för att stoppa demonstrationen, varför valet blev att på avstånd försöka hålla koll och se till att ordningen upprätthölls.

Det är definitivt allvarligt om inte Säkerhetspolisen (Säpo) visste om att demonstrationen planerades, en sådan sak ska inte gå under deras radar.

Från polishåll får vi ständigt höra att de inte bedömer åsikterna som uttrycks i en demonstration, utan bara ser till omständigheter i övrigt, som huruvida det är möjligt att upprätthålla lag och ordning. De hänvisar till grundlagen och det stämmer visserligen att demonstrationsrätten är stark. Det stämmer också att man får demonstrera utan tillstånd så länge man inte stör ordningen.

Men. Det går att stoppa nazister, liksom IS-sympatisörer från att demonstrera, med stöd i regeringsformens paragraf 24 som säger att "Mötesfriheten och demonstrationsfriheten får begränsas av hänsyn till ordning och säkerhet vid sammankomsten eller demonstrationen eller till trafiken. I övrigt får dessa friheter begränsas endast av hänsyn till rikets säkerhet eller för att motverka farsot. Föreningsfriheten får begränsas endast när det gäller sammanslutningar vilkas verksamhet är av militär eller liknande natur eller innebär förföljelse av en folkgrupp på grund av etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande."

Inför den 30 september har polisen delat ut flygblad till demonstranterna där de skriver hur de ska undvika att rapporteras för hets mot folkgrupp i samband med demonstrationen. Där står bland annat att de inte ska marschera taktfast, att de inte ska använda fanor eller sköldar, emblem, tecken eller attribut som ersätter hakkorset. De ska också undvika uniformsliknande klädsel. På söndagen bröt NMR mot dessa uppmaningar. Det är bara att hoppas att polis på plats noterade och att deltagande nazister så småningom lagförs.

Vad gäller den planerade demonstrationen i Göteborg den 30 september skulle paragraf 24 kunna användas för att helt stoppa den.

Om nazisternas rätt att demonstrera ställs mot i det här fallet judarnas rätt att känna sig trygga i och i närheten av synagogan måste det senare vara avgörande.