Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Det går utmärkt att kritisera Löfven utan att lägga ord i hans mun

Kanske är det så att Stefan Löfven hade rätt. Att det verkligen är så att Moderaterna och Kristdemokraterna försöker utnyttja de högerextrema rösterna för att komma till makten. För om han hade haft fel, varför duckar dessa partiers representanter från det som Löfven faktiskt sa, för att istället lägga ord i hans mun som han inte sa under sitt första maj-tal?

Det har väckt starka reaktioner i sociala medier, från framförallt moderater, med Ulf "den vuxne i rummet" Kristersson i spetsen. Få kommenterar det faktum att allt tyder på att M och KD är beredda att ta makten med hjälp av SD. Desto fler sprider lösryckta fultolkningar av Löfvens tal och upprörs över dessa.

Delvis samma personer uttrycker indignation över att Annie Lööf var i Ludvika och stod upp mot nazistdemonstrationen där. (Till detta är dock Kristersson oskyldig.)

Det snarare bekräftar att Löfven hade rätt i sitt tal. När det anses värre att protestera mot NMR, än att NMR marscherar på våra gator, då finns det anledning att undra över vilken agenda som driver dem som bidrar till detta.

Om man ändå försöker tolka snällt så kan man anta att agendan för dem som ifrågasätter Lööfs protest mot NMR och de som fultolkar Löfvens tal helt enkelt är att så split och misstänkliggöra politiska motståndare, för att så småningom själva ta makten. Det vore inte helt orimligt och är något som politiska antagonister ägnat sig åt i alla tider.

Jag vill ändå påstå att det i dessa tider är oansvarigt att göra detta genom att sprida förvrängda uttalanden. De flesta som ser dessa uttalanden i sociala medier har inte själva hört Löfvens tal, och av dessa är det nog få som går till källan. Desto fler blir indignerade och börjar rasa, på lösa grunder.

Vad Löfven faktiskt sa var: "Jag vill rikta mig till dig som engagerat dig och gått med i Moderaterna och Kristdemokraterna, för värderingar som står i skarp kontrast mot det Sverigedemokraterna ger uttryck för, inte minst när de tror att de är interna eller anonyma. Stå emot. Svik inte det du tror på! Bidra inte till att ge de här krafterna mera makt. Högerextremisterna – de behöver mer motståndare, inte kopior."

Det går att ifrågasätta Löfvens uttalande utan att förvränga det. Det går att säga emot. Det finns andra saker Löfven sagt som går att problematisera och kritisera. Men för den moderat eller kristdemokrat som inte vill förknippas med högerextrema krafter borde detta uppfattas som något av utsträckt hand, snarare än något att uppröras över.

Det funkar nästan alltid bättre att lyfta sina egna idéer och förslag än att lägga ord i motståndarens mun och ägna sig åt hånfulla kommentarer kring dessa.

För om det nu är så att de som upprörs över vad Löfven sa verkligen inte vill sammankopplas med SD eller deras retorik – varför inte bevisa det, vara tydliga och i just frågan om att stå emot högerextremism hålla ihop med Lööf och Löfven? Det finns frågor som måste gå att enas om över både parti- och blockgränser. Det finns problemformuleringar som inte borde skilja sig så mycket mellan höger och vänster.

Dit hör bland annat att stå upp mot högerextrema krafter som hotar demokratin. Dit hör också till exempel frågan om klimathotet. I båda dessa frågor kan man givetvis ha olika förslag på lösningar, men problemformuleringen borde man kunna enas om, för att därefter diskutera åtgärder.

Det politiska samtalet blir mer konstruktivt och upplysande för väljarna om man diskuterar hur vi ska mota högerextremismen och klimathotet istället för att ägna oss åt pajkastning och ytterligare polarisering av debattklimatet, en polarisering som partister till både höger och vänster ägnar sig åt.