Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: En rekordvarm sommar gör inget klimathot

Artikel 9 av 10
Ledare om klimatet
Visa alla artiklar

Lika lite som klimathotet plötsligt dök upp förra sommaren som var rekordvarm och torr, är det bortröjt för att den här sommaren hittills varit kall och regnig.

Ändå är det många som tar årets väder som intäkt för att klimathotet är en bluff, och hånar dem som tar det på allvar.

Förra året var det lite tvärtom. De som tar klimathotet på allvar, däribland jag själv, använde vädret, värmen och torkan som bevis för klimatförändringarna.

Det kallas för konfirmationsbias, och är djupt mänskligt. Vi har helt enkelt – allihop – en stark tendens att i högre grad ta till oss budskap som bekräftar vår befintliga världsbild, och låta information som går emot vad vi tror på gå in genom ena örat och ut genom det andra.

Det vill säga; den som tror att klimathotet är en bluff är mer vaksam på sådant som talar emot global uppvärmning, så som en kall sommar. Den som tror att klimathotet är en realitet är mer vaksam på högre temperaturer.

Samtidigt som de flesta människor fungerar så är vi ändå smarta, och i och med att vi blir medvetna om konfirmationsbias har vi också möjlighet att ta hänsyn till det, när vi sorterar i våra informationsflöden. Det vill säga: om man vet att man är mer benägen att ta till sig åsikter som man redan håller med om, kan man medvetet välja att ta del av och pröva andra åsikter. Om man vet att man lättare tar till sig information som bekräftar ens världsbild kan man söka luckor i informationen, och vara mer kritisk även mot sådant som går i linje med ens egen uppfattning om världen.

Vi journalister är benägna att förenkla. Men om man lyssnar på den påfallande stora majoritet klimatforskare som varnar för klimatförändringar så vet man att de är noga med att påtala att "väder är inte klimat". Det vill säga, enstaka väderförändringar, vare sig det handlar om ett plötsligt skyfall med översvämning som följd, en rekordvarm sommar eller en extremt snörik vinter, bevisar ingenting. Lika litet som en kall sommar bevisar något.

Men upprepade avvikelser kan bilda mönster, och det är dessa mönster forskarna tittar på.

En klimatkatastrof kommer inte plötsligt, över en natt, eller en sommar. Den smyger sig på oss, bit för bit, och under tiden kan alla möjliga avvikelser ske. Så som extremkyla somliga vintrar, eller somrar.

Dessutom finns risk att vi i norr faktiskt kommer att få ett kallare klimat, trots den globala uppvärmningen, med anledning av att Golfströmmen håller på att försvagas och ändra riktning.

Som tur är utgår inte klimatforskningen från svenskt sommarväder. Den samlar data från hela jordklotet. Och när man gör det är det påtagligt att det har blivit varmare, och att temperaturökningen accelererar i takt med våra koldioxidutsläpp.

Även om det är ovanligt mycket mygg och knott i år visar forskning att antalet insekter minskat drastiskt. Något som på sikt hotar vår livsmedelsförsörjning.

Även om det är ovanligt kallt i år visar forskning obönhörligt att jorden blir varmare och att det kommer att få förödande konsekvenser för mänskligheten om vi inte lyckas bromsa uppvärmningen.

Men de allvarligaste konsekvenserna, bortsett från att de varma somrarna blir fler och vintrarna slaskigare, ligger år fram i tiden. Det är en annan mänsklig egenskap, att vi är duktiga på att förtränga sådant som inte finns omedelbart framför våra ögon och som inte påverkar vår vardag i stunden. Den inställningen kan vara livsfarlig, liksom konfirmationsbias, då den gör att vi inte vidtar nödvändiga åtgärder för att lösa problem. De kan till och med leda till att vi vidtar direkt kontraproduktiva åtgärder, som fungerar kortsiktigt.

Det är kanske inte så konstigt att det är unga människor som i miljontal nu följer Greta Thunberg och klimatdemonstrerar världen över. Därför att det är de unga som kommer att tvingas ta konsekvenserna av den globala uppvärmningen och miljöförstöringen.

De är beredda att här och nu avstå från sådant som flygresor, kött och övrig konsumtion, för att ha någonstans att leva för sig själva, sina barn och barnbarn. Vi som redan överskridit vår livsranson av både kött och resor borde faktiskt lyssna, och ta dessa demonstrerande unga på allvar istället för att håna dem för att den svenska sommaren inte lever upp till förväntningarna.