Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: En riktig huvudstad behöver inte förklara sig

Under måndagens fullmäktigesammanträde i Sundsvalls kommun klubbades en ny kommunikationsstrategi. Därmed är det också dags att – inte en dag för tidigt – slutligen ta farväl av varumärket "Norrlands huvudstad".

Redan i april aviserade kommunstyrelsens ordförande Peder Björk (S) planerna på att ta bort Norrlands huvudstad ur stadsmarknadsföringen. Ett av argumenten för att slopa begreppet var då att det kan skapa onödig friktion mellan städerna i en kommande storregion, något som också Kjell Bergkvist (C) påtalade under måndagens fullmäktigesammanträde.

Läs mer: Oenighet när Sundsvalls politiker slopar Norrlands huvudstad: "Jättebesviken"

En som inte alls uppskattade beslutet var Liza-Maria Norlin (KD) som från talarstolen hävdade att det var svagt att inte stå upp för sina beslut. (I det här fallet alltså beslutet från 2007 att börja använda begreppet Norrlands huvudstad i kommunens marknadsföring.) Vidare tyckte hon att det beslut som fattats över partigränserna också borde rivas upp i samtycke.

Vad gäller att stå upp för sina beslut är det såklart lätt att hålla med Norlin, men det måste finnas proportioner. Och precis som Bodil Hansson (S) framförde är det minst lika viktigt att ibland erkänna att man haft fel och då rätta till felen. I fallet med Norrlands huvudstadsmarknadsföringen är det svårt att se varför kommunen nio år senare ska stå upp för sitt beslut och fortsätta använda ett begrepp som hånats, sågats, orsakat onödiga konflikter och uppskattats av få, om ens av någon.

Däremot borde man kanske ha avvaktat med att i praktiken skrota begreppet tills det demokratiska beslutet i fullmäktige fattats. Att komma med ett utspel och sedan ändra strategin innan beslutet debatterats och klubbats i fullmäktige skapar onödig och fullt förståelig indignation hos oppositionen, som i nuvarande minoritet inte får mycket gehör för egna förslag.

Med det sagt måste ledarsidan ändå välkomna beslutet att skrota begreppet Norrlands huvudstad, inte minst för att det som Bodil Hansson så väl uttryckte under mötet är viktigare med verkstad än med snack. Sundsvall blir inte en huvudstad för att vi säger att den är en huvudstad. Den kan möjligen få en roll som Norrlands huvudstad om den först lever upp till epitetet. En huvudstad värd namnet ska inte behöva skriva folk på näsan att den är just en huvudstad.