Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Främlingsfientlighet kan aldrig kvala in som kristen värdering

Denna helg firas påsk världen över. Det är den största kristna högtiden och den firas också i Sverige, ett av världens mest sekulariserade länder.

Endast var femte svensk anser sig vara religiös, bara Japan och Kina har färre personer som identifierar sig som religiösa. Andelen som ser sig själva som kristna minskar sakta men säkert. Samtidigt har andelen svenskar som vill att samhället ska präglas mer av kristna värderingar ökat kraftigt. Från 20 procent av befolkningen år 2010 till hela 40 procent 2018.

Största ökningen märks hos dem som röstar på Moderaterna och Socialdemokraterna.

Under påskveckan beslutade kommunfullmäktige i Katrineholm, styrt av S och M, att i samarbete med SD införa tiggeriförbud. Och det är inte Röda korset eller Frälsningsarmén man vill förbjuda, utan i första hand de utländska tiggare som ofta sitter utanför butiker, de vi kommit att vänja oss vid på senare år.

Liknande förslag finns i många svenska kommuner, främst från konservativa partier. Partier vars väljare i högre utsträckning än andra vill att samhället ska vila på kristna värderingar.

Det är aningen motsägelsefullt att samtidigt som kristna värderingar plötsligt värderas högre än på länge, har samhället blivit hårdare mot dem som har det allra sämst.

Frågan är vad man menar med begreppet kristna värderingar?

Statsvetaren Magnus Hagevi vid Survey-institutet som undersökt svenskarnas uppfattning om religion resonerar i sin blogg om vilka värderingar som egentligen ligger till grund för det ökade religionsintresset.

Han har en teori om att det handlar mindre om vad som traditionellt ansetts vara kristna värderingar, som att älska sin nästa och hjälpa andra, och mer om att vara emot islam.

Han menar till och med att det ökade stödet för att satsa på kristna värden är knutet till främlingsfientlighet.

I klartext: av dem som vill att samhället i högre utsträckning ska präglas av kristna värderingar är det en andel, oklart hur stor, som egentligen bara är emot islam och inte främst intresserad av kristendom.

Kristendomen är en stor och spretig religion med många olika läror, varför det inte är så enkelt att definiera vad som är kristna värderingar. I vissa kretsar ses exempelvis abortmotstånd och motstånd mot HBTQ-rättigheter som kristna, med Bibeln som argument. Å andra sidan finns det minst lika många kristna som värnar både aborträtt och HBTQ-rättigheter.

Dock är det svårt att finna stöd för främlingsfientlighet i Bibeln. Däremot finns uppmaningar om att behandla invandrare som infödda, och om att dela med sig av det man har.

Det finns också värderingar som kan sägas vara allmänmänskliga och återfinns i de flesta religioner. Till dessa hör vad som också brukar kallas för "Den gyllene regeln", som i kristendomen lyder: "Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem." Matt. 7:12.

Det finns flera liknande skrivelser med samma grundläggande betydelse, som till exempel "Du ska älska din nästa som dig själv". Matt 22:34-40.

Eller kanske denna, som med all önskvärd tydlighet kan vägleda den som vill att samhället ska präglas av kristna värderingar: "Jag var hungrig och ni gav mig att äta, jag var törstig och ni gav mig att dricka, jag var hemlös och ni tog hand om mig, jag var naken och ni gav mig kläder, jag var sjuk och ni såg till mig, jag satt i fängelse och ni besökte mig.’ Då kommer de rättfärdiga att fråga: ’Herre, när såg vi dig hungrig och gav dig mat, eller törstig och gav dig att dricka? När såg vi dig hemlös och tog hand om dig eller naken och gav dig kläder? Och när såg vi dig sjuk eller i fängelse och besökte dig?’ Kungen skall svara dem: ’San­ner­li­gen, vad ni har gjort för någon av dessa minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig." Matt 25:35-40

Att förbjuda människor att be om hjälp kan knappast anses vara en kristen värdering, hur än man vänder och vrider på det.