Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Generande läsning om konsten att intervjua Carl Bildt

Björn Häger är journalist och han brukar hålla kurser med rubriken "Konsten att intervjua Carl Bildt". Nu har han skrivit en biografi om Bildt, (Uppdrag Bildt - En svensk historia Norstedts 2017) som kan läsas som en drygt femhundra sidor lång instruktion i hur man inte ska göra när man vill intervjua Bildt.

Annons

Det inte bara för att författaren under flera års arbete med boken inte lyckades få till stånd en enda riktigt intervju med föremålet för historien.

Boken innehåller inga nya avslöjanden. Det är inte mycket vi får veta om Bildt som inte redan vevats några varv i medierna. Ändå är boken en aha-upplevelse. Det är generande läsning Häger bjuder på när han radar upp skandal efter skandal, misstag efter misstag, och parallellt med det beskriver hur medierna vid tillfällena för händelserna bevakade dem. När alla bitar sys ihop bjuder Häger på bilden av en statsman utan skrupler, inte helt olik Trump i sin relation till journalister och medier.

En man som genom att undvika att svara på kritiska frågor och aldrig erkänna minsta lilla misstag alltid lyckats komma undan. Och inte bara det. Han har lyckats charma Sverige, svenska journalister och kollegor inom politiken. Han har tidvis haft stjärnstatus, och till och med lyckats uppfattas som folklig trots att folklig är det sista man kan beskylla honom för att vara.

En härskarteknikernas mästare som lämnar även erfarna, pålästa och skickliga reportrar tillplattade, dumförklarade och utan att ha fått svar på sina relevanta frågor. Som undviker följdfrågor genom att underkänna den första frågan han får och vända den emot reportern.

En härskarteknikernas mästare som lämnar även erfarna, pålästa och skickliga reportrar tillplattade, dumförklarade och utan att ha fått svar på sina relevanta frågor. Som undviker följdfrågor genom att underkänna den första frågan han får och vända den emot reportern. Carl Bildt är en mycket intelligent man.

Det är svårt att veta om han helt enkelt inte har någon förståelse för människor som inte har samma intellektuella kapacitet som han själv eller om han bara föraktar dem. Boken ger inga svar på det. Men den ger tydligt besked om att Carl Bildt, om han hade haft en annan framtoning mot medier, om han agerat annorlunda gentemot kritik från politiska motståndare och om han inte så tydligt vägrat godkänna kritik mot sig så skulle han troligen ha varit avsatt många gånger om.

Jag kan inte komma på någon svensk politiker som gjort så pass många och grova misstag eller om man ska kalla dem övertramp som Bildt och kommit undan så lätt. Uppdrag Bildt är inte endast en bok om intervjukonst. Det är också som undertiteln antyder en historia om Sverige, under övergången från ett millennium till ett annat. Den är välskriven med bra dramaturgi som gör den spännande även om man vet vad som ska hända.

Inget tyder på att Bildt själv bryr sig om boken, och han lär slippa drev även denna gång. Som han alltid gjort. Eftersom konsten att intervjua Carl Bildt verkar vara en omöjlig sådan.