Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Ingen i Sverige är för barnäktenskap

I Sverige råder knappast någon konflikt om barnäktenskap. Det är förbjudet att gifta sig med någon under 18 år, det är straffbart att ha sex med någon under 15 år och ytterst få om ens någon i offentligheten ifrågasätter detta.

Just nu utreds lagstiftningen för att kunna anpassas och gälla även dem som gift sig i annat land innan de kommer hit. Det är inte ett dugg kontroversiellt, lagstiftning är helt enkelt komplicerad och måste prövas mot bland annat vad som gäller i EU. I flera länder är äktenskap tillåtet från 16 år. Ska ett spanskt par som gift sig lagligt, där ena maken är låt säga 19 och den andra 17 straffas om de kommer på semester till Sverige? Kanske, men det behöver redas ut ordentligt.

Vi vet inte heller i vilken utsträckning alla dessa äktenskap är frivilliga. Det är faktiskt möjligt att en sextonåring vill gifta sig med en nittonåring, hur mycket det än strider mot svenska normer. (Samtidigt som vi inte har någon lag mot äktenskapsliknande sammanboende mellan ungdomar.)

Ambitionen är oavsett detta att barnäktenskap ska vara förbjudet oavsett om man varit gift innan man kom till Sverige eller om någon på plats här vill gifta sig med ett barn.

Socialstyrelsen har tagit fram nya informationsbroschyrer till dem som kommer hit och är gifta. En broschyr som riktar sig den vuxne som är gift med ett barn och en som riktar sig till det gifta barnet. Och det uppstår genast ramaskri, för att broschyren inte nämner ord som fängelse eller pedofiler.

Detta är att helt i onödan skapa konflikt där den inte finns. Broschyrerna är tydliga med vilken lagstiftning som gäller, men det finns ingen anledning att formulera dem hotfullt.

Möjligen kan det ifrågasättas att dessa broschyrer såvitt jag lyckas hitta endast finns på svenska, och de flesta nyanlända kan nog inte läsa den.

Dessutom kan och bör man ifrågasätta i vilken utsträckning innehållet i broschyrerna tillämpas i praktiken. Får de gifta barnen tillräckligt stöd för att skilja sig och leva självständigt?

En informationsfolder är inte mycket värd om innehållet inte tillämpas i praktiken.

Uppdatering: Socialstyrelsen har efter kritiken dragit in foldrarna för att se över innehållet i dem.