Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Kan vi äntligen förpassa ordet "pappamånader" till historien?

En mer jämställd föräldraförsäkring, som ser till barnets bästa och ger möjlighet att överlåta dagar åt närstående som inte är förälder till barnet.

Så kan utredningen "Jämställt föräldraskap och goda uppväxtvillkor för barn – en ny modell för föräldraförsäkringen" (SOU:2017:101) sammanfattas.

Det tydligaste och mest omdiskuterade förslaget som utredningen presenterar är det att utöka antalet öronmärkta månader per förälder från dagens tre till fem. Och det är också här förslaget kan stöta på patrull och – tyvärr – bli svårt att baxa igenom riksdagen. Allianspartierna är emot, Jan Björklund meddelade när utredningen presenterades att hans parti inte kommer att stödja förslaget, även om han inte sågade utredningen i sin helhet. Centerpartiets linje är att utöka jämställdhetsbonusen snarare än att öronmärka fler dagar.

Det vore mycket synd, eftersom just fördelningen av föräldraledigheten mellan föräldrarna är den enskilda åtgärd som skulle göra mest skillnad för jämställdheten.

Det talas om valfrihet, och om att "kvotering" skulle vara att omyndigförklara föräldrarna. Men valfrihet finns fortfarande. Ingen är tvungen att ta ut en enda dags föräldraledighet. Redan i dag är det tio procent av papporna som inte använder en enda dag. Inte heller är ordet kvotering särskilt lyckosamt. Det är bättre att använda termen individuell föräldraförsäkring, och därigenom koppla föräldraansvaret till varje förälder, på det sätt som med största sannolikhet skulle ha gjorts direkt om föräldraförsäkringen införts i dag.

Det är fortfarande, trots valfrihet, mammorna som tar ut 75 procent av föräldradagarna. Om det vore som kritikerna påstår, att det är bättre att varje familj fördelar dagarna som de själva tycker, borde den siffran vara betydligt lägre.

Som det ut i dag är föräldraförsäkringen en kvinnofälla. Den påverkar allt ifrån kvinnors karriärmöjligheter till deras pensioner, för att inte tala om hur den påverkar respektive förälders relation till sina barn. Här kanske också bör nämnas att de pappor som upplever sig förfördelade i vårdnadstvister ofta är den förälder som tagit minst ansvar för barnen.

Barnen tjänar på ökad jämställdhet. Inte minst kommer döttrarna att tjäna på det när de växer upp och kommer ut i arbetslivet. Men oavsett kön lär de allra flesta barn få fördelar av ökad anknytning till flera vuxna personer. Utredningen föreslår nämligen också att dagar ska kunna överlåtas till en annan närstående. Det kan vara en sambo till den ena föräldern, en nära vän eller en annan släkting. Detta är bra för regnbågsfamiljer där det finns fler föräldrar än två, men också för ensamstående och för alla som av olika skäl inte har möjlighet att själva ta ut hela ledigheten.

Utredningen innehåller även förslag som borde tilltala Allianspartierna. Bland annat föreslås det totala antalet dagar i försäkringen minska. Frågan är om det räcker för att L och C ska svälja förtreten kring förslaget om fler öronmärkta dagar.

Det vore väldigt synd om inte ens Liberalerna som var med och införde den första öronmärkta månaden tar sitt förnuft till fånga utan i stället sätter käppar i hjulet för att göra föräldraförsäkringen ännu mer jämställd än den är i dag.