Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Kärleksbomba gärna – men undvik att sprida dynga i farten

Det är kanske enkelt att avfärda Facebook som trams, eller också förfäras över den hårda tonen i vissa kommentarsfält och välja att hålla sig borta därifrån.

Men när du gillar, kommenterar och deltar på Facebook är du med och påverkar debattklimatet, och kanske till och med kommande valresultat. Detta gäller i viss mån även när du väljer att inte gilla eller dela med dig av sådant du tycker är bra.

Det låter kanske överdrivet men är inte desto mindre sant.

Sant är också att Facebook för många är den primära kanalen för nyheter och omvärldsbevakning, och att medierna är beroende av Facebook för att sprida sitt innehåll.

De flesta har nog hört talas om hur ryska trollfabriker var inblandade i valet i USA förra året, och att det påstås ha påverkat valutgången. Trollfabriker verkar även i riktning mot Sverige, och i Sverige.

Det står idag bortom allt rimligt tvivel att Facebook används som verktyg för personer och organisationer som vill påverka samhället i olika riktningar. Inte minst används plattformen av politiska partier och andra som vill påverka valutgången i olika val och bland dem som har de tydligaste strategierna finns även anti-demokratiska krafter. De flesta har nog hört talas om hur ryska trollfabriker var inblandade i valet i USA förra året, och att det påstås ha påverkat valutgången. Trollfabriker verkar även i riktning mot Sverige, och i Sverige. Med det konstaterat tror jag att fler än jag frågar sig hur man ska hantera detta faktum, hur angår det mig, finns det något jag kan göra?

Över 75 000 svenskar har valt att gå med i Facebookgruppen #jagärhär. Det är en grupp som vill verka mot det hat som sprids på nätet i allmänhet, och Facebook i synnerhet. Metoden de använder påminner mycket om den som trollen själva använder, nämligen att man tipsar varandra om kommentarsfält på Facebook där hatet florerar, och så går man gemensamt in och bemöter, gillar varandras kommenterar eller ger stöd och support till de personer som hatet riktas mot.

Initiativtagare och medlemmar i gruppen #jagärhär har tyvärr utsatts för mängder av hat och hot som är orkestrerat från en trollfabrik med basen i Eskilstuna. Detta är naturligtvis helt oacceptabelt, om än ett utmärkt exempel på hur dessa hatpropagandagrupper fungerar.

Det är dock inte endast hat som regnar över #jagärhär, utan även priser. Initiativet är flerfaldigt prisbelönat för sitt arbete med att motverka hat och hot på nätet.

Men. För här finns ett stort men, som digitala strategen Anna Loverus, som även har en fil kand i psykologi, påpekat i ett blogginlägg med rubriken Därför ska du inte ta debatten med rasisterna på Facebook.

Det handlar om hur Facebookalgoritmerna fungerar. Facebookalgoritmerna är alltså de funktioner som gör att vissa inlägg exponeras mer än andra, och som bestämmer vad som ska visas i just ditt flöde.

När du väljer att kommentera ett inlägg med innehåll som du kanske inte vill ska spridas hjälper du alltså ändå till att öka spridningen av det.

Loverus påpekar att om ett inlägg med rasistiskt innehåll eller fejknyheter får många kommenterar kommer det inlägget att exponeras för fler personer. När du väljer att kommentera ett inlägg med innehåll som du kanske inte vill ska spridas hjälper du alltså ändå till att öka spridningen av det.

Eftersom många av de inlägg som postas i #jagärhär är inlägg som publiceras i grupper där många medlemmar har högerextrema sympatier, och där det också finns medlemmar som ingår i olika "trollnätverk" så hjälper man alltså till att öka spridningen av dessa. Det är alltså riktigt kontraproduktivt, oavsett syftet med att argumentera emot rasister, eller vilka det nu må vara som sprider dynga.

Betyder det att man ska låta hat och hotfulla kommenterar stå oemotsagda? Nej, inte nödvändigtvis. Men det finns bättre metoder, som inte påverkar Facebooks algoritmer på oönskade sätt.

När det gäller de stora Facebookgrupper som befolkas av personer som postar rasistiska inlägg och kommentarer är det nog bäst att inte ge sig in i debatt. Det hjälper helt enkelt till att sprida vidare de inlägg man reagerar mot. Många av kontona som är aktiva i de grupperna är fejkkonton, alltså påhittade personer, och kontona används strategiskt för att få åsikterna som presenteras att se ut att vara vanligare än de är. Dels för att det är förhållandevis få personer som är aktiva i grupperna, medan de som är som mest aktiva är mycket aktiva, också det enligt en studie som Loverus gjort över aktivitet i de största öppna högerextrema grupperna på Facebook.

Vad man däremot kan och bör göra är att anmäla dels grupper med hatiskt innehåll, dels de konton som sprider hat.

Om trollen invaderar (vilket de ofta gör) andra platser på Facebook, för att likt #jagärhär sprida sitt budskap (om än ett helt annat budskap än det #jagärhär vill sprida) kan det finnas anledning att ifrågasätta vad de säger och kanske framförallt att stå upp för personer som är direkt drabbade av trollens hat. Det gäller alltså när kommentarerna återfinns under inlägg som det kan finnas anledning att sprida.

Den som är trött på hat och ledsamheter kan också påverka Facebookflödet genom att välja att gilla allt som är fint och bra, vare sig det är en bild på kusinens bebis eller grannens julbord. Och genom att dela de artiklar och inlägg som bidrar till att öka kunskap istället för att försöka sprida felaktigheter.

Ser man en person man känner sprida nyheter från rasistiska sajter eller påhittade nyheter kan man absolut försöka prata med hen, men kanske inte genom att kommentera på den posten och därmed ge den spridning, utan hellre genom att skicka ett direkt meddelande eller prata öga mot öga.

Den som är trött på hat och ledsamheter kan också påverka Facebookflödet genom att välja att gilla allt som är fint och bra, vare sig det är en bild på kusinens bebis eller grannens julbord. Och genom att dela de artiklar och inlägg som bidrar till att öka kunskap istället för att försöka sprida felaktigheter.

Kort sagt: Uppmärksamma det som är bra, försök att ignorera det som är dåligt. För att det spelar roll för vad som får genomslag på Facebook.

Fotnot: Nättroll är ursprungligen en beteckning för personer som vill störa ordningen i största allmänhet, men då det i folkmun har kommit att betyda något annat har jag valt att använda den senare tolkningen i min text. Alltså att ett troll är ett fejkkonto eller någon som vill sprida dynga framför att "trolla".

Läs mer av Sofia Mirjamsdotter här.

Följ Sofia Mirjamsdotter på Facebook.

Följ Sofia Mirjamsdotter på Twitter.