Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Kärnkraft inte det sämsta om vi ska stoppa den globala uppvärmningen

Artikel 6 av 10
Ledare om klimatet
Visa alla artiklar

Förnybar energi är framtiden. För att jordklotet ska räcka till för kommande generationer krävs att vi börjar snåla med resurserna och för att inte jorden ska vara obeboelig för våra barnbarnsbarn krävs att vi minskar utsläppen av växthusgaser.

Men förnybar energi saknar inte klimatpåverkan. Solceller, vindkraftverk och batterier kräver råvaror varav flera metaller och mineraler, som det inte finns obegränsade mängder av. Gruvbrytning i sig är inte heller helt oproblematisk. Dessutom krävs energi vid tillverkningen. Energi som bör vara ren, om det ska vara en vinst för klimatet.

I Sverige har vi varit duktiga på att bygga förnybar energi. Tyvärr räcker det inte. Därför importerar vi kolkraft när vintrarna är extra kalla eller sommaren extra varm.

Att i ett sådant läge skynda på avvecklingen av kärnkraften är dumt.

Kärnkraft är en av de renaste energikällor vi har att tillgå. Den är effektiv och släpper inte ut vare sig skadliga partiklar eller växthusgaser.

Nackdelarna med kärnkraft går naturligtvis inte att ignorera. Dels är problemet med slutförvaring av avfallet inte löst. Dels blir den livsfarlig och förstörande om det går snett, som i Harrisburg, Tjernobyl eller Fukushima.

Ett annat mer krasst problem är att kärnkraft är dyrt och att det tar lång tid att bygga nya kärnkraftverk.

Trots detta menar FN:s klimatpanel IPCC att vi behöver bygga mer kärnkraft för att stoppa den globala uppvärmningen. De menar att förnyelsebar energi inte kommer att räcka till för att kunna fasa ut fossila bränslen i den takt som krävs.

Motståndet mot kärnkraft är begripligt sett till att konsekvenserna när det går snett – som senast i Fukushima – är skrämmande, påtagliga och kanske enklare att förstå än beskrivningar av ett två grader varmare klot någon gång i framtiden. Det som händer här och nu är lättare att ta till sig än vad som kan komma att hända om femtio eller hundra år.

Beslutsfattare måste vara bättre än så. De måste kunna tänka långsiktigt och förebygga den katastrof som hotar om inte uppvärmningen stoppas, även om den ligger långt fram i tiden.

Och om den förnyelsebara energin ska vara en verklig vinst vill det till att den inte produceras med energi från något av alla de kolkraftverk som just nu byggs runt om i världen.