Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Landstinget måste sluta behandla privata vårdgivare som paria

Privata vårdcentraler fungerar på många sätt bättre än de landstingsdrivna. Det syns i statistiken, både när det kommer till personalens uppfattning, och om man ser på hårda fakta. Privata vårdcentraler har fler fast anställda läkare, de lever upp till vårdgarantin i högre utsträckning än landstingets vårdcentraler, och patienterna som väljer en privat vårdcentral har större chans att få välja vilken läkare de vill träffa.

Det är med andra ord inte särskilt konstigt att också patienterna tycks föredra de privata vårdcentralerna framför landstingens egna. De håller helt enkelt högre kvalitet.

Landstinget i Västernorrland lägger en mindre andel av sin budget på primärvård än de flesta andra i landet. Detta ska det bli ändring på, det har regionledningen lovat. Nu ska det satsas på primärvården!

Med anledning av det är det obegripligt att man behandlar de privata vårdgivarna som paria, trots att de håller hög kvalitet och patienterna är nöjda.

I måndags skrev läkarna och delägarna på Sidsjö Vårdcentral i Sundsvall en debattartikel där de beskriver hur de börjar gå på knäna, tack vare att de är så populära.

Läs mer: Sidsjö vårdcentral hotat – en listningskö kan bli räddningen

De är tvingade att ta emot de patienter som väljer att lista sig hos dem, detta trots att de nått en punkt då de inte längre kan bygga ut verksamheten. På sikt drabbar detta både personal och patienter, och väntetiderna har ökat hos vårdcentralen som blivit populär bland annat för att den varit snabb att ge tid när man ringer.

Det finns en lösning på problemet, en lösning som föreslås i debattartikeln och en lösning som tillämpas i andra landsting.

Lösningen heter listningskö. Det fungerar så att den som vill lista sig på en vårdcentral som redan är överfull ställs i kö, och får vända sig till en annan vårdgivare under kötiden. Det skulle göra fördelningen av patienter till olika vårdcentraler jämnare, och gynnar både vårdgivare och patienter. Det kan naturligtvis vara en besvikelse att ställas i kö och inte omedelbart få tillgång till den vårdcentral man helst önskar, men om priset för att få det är överbelastad personal och längre väntetider kan nog de flesta medborgare visa förståelse för en sådan lösning.

Det är oerhört märkligt att inte beslutsfattarna i Region Västernorrland gör det.

Läs mer: Fler patienter måste söka sig till vårdcentraler i stället för till akuten