Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Låt de afghanska ungdomarna få stanna i Sverige

Den som planerar en utlandsresa och vill veta mer om säkerhetsläget i landet kan med fördel ta del av Utrikesdepartementets rekommendationer som finns på regeringens hemsida. Den som händelsevis planerar en resa till Afghanistan möts av följande besked: "Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till Afghanistan. Ursprungligt beslut om avrådan togs den 10 februari 2006. Avrådan gäller tills vidare".

Trots detta lyfte ett plan med destination Afghanistan från Landvetters flygplats så sent som förra veckan. Passagerarna var personer som sökt asyl i Sverige. Sex av dem ensamkommande unga som fått sin ålder uppskriven enligt Migrationsverkets nya direktiv. En av dem ska enligt uppgift vara sjuk i cancer.

2015 sökte över 35000 ensamkommande barn och unga asyl i Sverige. Drygt 23000 av dem har sitt ursprung i Afghanistan, men många av dem har aldrig varit i landet. De har levt som flyktingar i närliggande länder, varifrån de sedan tagit sig till Sverige. Ändå skickas de nu till Afghanistan, ett land de inte känner till, en del kan knappt språket, många har inte en enda person i landet som de känner. Dessutom ett land som UD avråder från att resa till på grund av säkerhetsläget.

På Migrationsverkets hemsida står att läsa att "säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats och i flera av provinserna har vi därför ändrat vår bedömning av konfliktsituationen. I provinsen Helmand i södra Afghanistan, är våldet så allvarligt att var och en som befinner sig där riskerar att drabbas av våldet."

Fram till förra sommaren fick ensamkommande med asylskäl permanent uppehållstillstånd i Sverige. Men sedan ändrades reglerna, och den som fyllt 16 får ett tillfälligt uppehållstillstånd för att kunna skickas tillbaka när hen fyller 18. Samtidigt görs nya åldersbedömningar, trots att verktygen för detta inte är helt tillförlitliga. Detta samtidigt som antalet ensamkommande som söker asyl är betydligt lägre än rekordåret 2015.

Vi skickar alltså tillbaka ungdomar, som levt i Sverige ibland i över två år. Som lärt sig svenska, som går i skolan, har kompisar och i många fall bor i svenska familjer, till ett land som anses för farligt för svenskar att resa till, ett land som till och med Migrationsverket bedömer som farligt att vistas i. Ett land där de möts av ingenting.

Dessa unga människor har kommit till Sverige för att om möjligt skapa en bättre framtid än den de hade kunnat få varifrån de kommer. Många av dem är på god väg. Många är vittnesmålen om ambitiösa studenter, om vänliga inneboenden som både städar, lagar mat och passar barn utan knot.

Många är också berättelserna om hur kvinnor, ofta ensamstående, som bor trångt och har dåligt med pengar, är de som öppnar sina hem för dessa ungdomar för att de ska slippa flytta till en ny ort och börja från början med att bygga upp ett liv.

Tyvärr börjar också vittnesmålen bli många om unga människor som fyllt 18, som tvingas bryta upp från den ort där de gjort sig hemmastadda och sluta skolan. För att inte tala om dem som får beskedet om avvisning.

Vittnesmålen om unga flyktingar som tagit sina liv, eftersom det framstår som en bättre utväg än att tvingas till Afghanistan, är alldeles för många.

Liksom vittnesmålen om 18-åringar som bryter ihop och går under jorden, som börjar ta droger och driva vind för våg eftersom alternativet att leva som papperslös på gatan i Sverige framstår som bättre än att tvingas till Afghanistan.

Dessa unga människor har lidit nog. De har väntat länge på besked om ifall de får stanna i Sverige eller inte. Ovisshet är tärande och ställer sig i vägen för studier och annat som är viktigt för att de inte ska hamna snett.

Kort sagt: Låt dessa unga som finns här få stanna. Ge dem permanenta uppehållstillstånd. Skicka dem inte till Afghanistan.