Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Lättnad men inte jubel över beskedet om den personliga assistansen

Artikel 2 av 2
Ledare om LSS
Visa alla artiklar

I torsdags morse var det många som höll andan när socialminister Lena Hallengren (S) presenterade förslag på kommande förändringar i LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).

Rätten till personlig assistans har varit föremål för nedskärningar som drabbat många de senaste åren. Inte minst barn och deras föräldrar. Många assistansberoende har fått drastiskt försämrade levnadsvillkor, och för andra har osäkerhet om framtiden orsakat mycken oro och ångest.

Hallengrens besked innebär att hjälp med andning och sondmatning ska ingå som grundläggande behov, vilket de inte räknats som sedan 2016, varefter framförallt barn förlorat rätten till personlig assistans.

Beskedet som Hallengren kom med torde vara en lättnad för berörda familjer, men knappast en anledning till jubel. Priset har varit högt, och än är osäkerheten om assistansen fortfarande stor, inte minst i ljuset av den hårt kritiserade LSS-utredningen som presenterades i slutet av 2018. En utredning som i och med januariöverenskommelsen nu får anses vara kastad i papperskorgen.

Ändringen som nu föreslås är en direkt följd av punkt 64 i överenskommelsen mellan regeringen, C och L. Och den är bara ett första steg. En ny LSS-utredning ska göras och det står uttryckligen att kvaliteten och rättssäkerheten i den personliga assistansen ska säkerställas.

För de personer som är beroende av personlig assistans för ett självständigt liv räcker knappast sådana utfästelser, inte efter de senaste årens turbulens. Ingen har ju förespråkat sämre kvalitet eller rättssäkerhet tidigare, ändå har den personliga assistansen steg för steg blivit sämre, samtidigt som oron hos de berörda varit konstant då ingen kunnat vara säker på att få behålla nödvändigt stöd.

LSS är en hjärtefråga för Liberalerna som är det parti som ligger bakom LSS-reformen då den infördes på 90-talet. Att de är med i januariöverenskommelsen är förhoppningsvis en garanti för att rätten till personlig assistans upprätthålls.