Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Ljug inte om resultatet av åldersbedömningarna

Upp med en hand, alla som aldrig i något sammanhang har ljugit om sin ålder!

Jag kan inte räcka upp min, och inte heller kan jag räkna alla gånger jag ljugit om min ålder. Det var mer regel än undantag under några år då stadens barer och nattklubbar hägrade. Jag använde en lånad legitimation och senare lånade jag ut min egen, till en yngre person.

Jag har bekanta som länge ljugit om sin ålder för att kunna resa billigare i kollektivtrafiken.

Riktigt fult gjort, men trots allt ganska oskyldiga lögner, även om de inte varit på liv eller död. Inte heller har de direkt drabbat någon annan menligt.

Att en människa vars hela liv och framtid hänger på om hen är äldre eller yngre än 18 år ljuger om sin ålder, för att slippa skickas till krig, förföljelse eller andra former av misär är därför knappast svårt att förstå. I händelse av krig eller annan överhängande fara skulle jag alldeles säkert uppmana mina barn att ljuga om jag trodde att en lögn skulle kunna rädda livet på dem.

Detta är en sida av saken.

En annan sida av den är den att Sverige tillämpar andra regler för asylsökande ensamkommande barn än för vuxna. Detta eftersom vi anser att vuxna i högre grad kan ta hand om sig själva. Gränsen går vid myndighetsåldern, eftersom det är den rimligaste måttstock vi har sett till svensk lagstiftning.

Det finns i dagsläget inget hundraprocentigt säkert sätt att bedöma en människas ålder. I tonåren gör puberteten att somliga växer om sina jämnåriga ibland över en sommar, medan andra behåller sina barnkroppar betydligt längre.

Trots detta har Migrationsverket anlitat Rättsmedicinalverket (RMV) för att göra medicinska åldersbedömningar på 4200 personer som sökt asyl som ensamkommande barn. Av de hittills 581 personer som undersökts har RMV konstaterat att resultatet i 442 fall talar för att personen är 18 år eller äldre. Talar för. Det är alltså inte fastslaget att någon av dessa undersökta personer faktiskt är äldre än 18, men en sammanlagd bedömning pekar på det.

De personer som valts ut för åldersbedömning är de fall där det finns starka misstankar om att de är äldre än de utgett sig för att vara, och urvalet är alltså inte på något vis slumpmässigt.

En ungdom, för det är ungdomar vi talar om, som får sin ålder uppskriven och därmed anses vara vuxen förlorar det stöd som ensamkommande har. Hen kan tvångsförflyttas på kort varsel, tvingas sluta skolan (även om regeringen nu vill ändra på just det, även en person som vid 18-årsdagen tvingas flytta till en annan kommun ska ha rätt att fullfölja sina gymnasiestudier) och i värsta fall utvisas hen.

I tisdags kväll lyfte ett flygplan från Kastrup med ett 20-tal unga som utvisats till Afghanistan. Detta samma vecka som flera bombdåd skakat huvudstaden Kabul. Tidigt på onsdagsmorgonen, strax innan planet landade på flygplatsen i Kabul, dog över 80 personer i ett bombattentat i staden. Afghanistan bedöms för farligt för svenskar att resa till.

Dit skickar vi ensamma ungdomar, varav några inte har några minnen från landet, och andra aldrig har varit där.

Dit skickar vi dem baserat på misstankar om att de kan ha ljugit om sin ålder. Vare sig de är 17 eller 19 år är det unga människor som börjat få fotfäste i Sverige. Framtidshopp. Liv.

År 2015 ansökte drygt 35 000 ensamkommande barn om asyl i Sverige. Det är dessa som nu ålderskontrolleras och i vissa fall utvisas.

Året därpå sökte 2199 personer asyl som ensamkommande barn och hittills i år har 494 ensamkommande barn sökt asyl.

Stängda gränser och hårda kontroller har gjort det mycket svårt för personer utan visum att ta sig till Sverige. De som redan är här och som väntat länge på asylbesked, alldeles för länge, bör få stanna. Detta även om RMV skulle hitta sådant som pekar på att personen kanske är något eller ett par år äldre än hen utgett sig för att vara.

Det är fult att ljuga. Men en lögn för att rädda liv kan förlåtas, liksom en och annan tonårslögn för att komma in på krogen eller betala lite mindre på bussen.

De lögner som nu sprids som gör gällande att 90 procent av alla ensamkommande barn ljugit om sin ålder, de lögner som syftar till att sprida hat och så splittring, lögner som handlar om rasism och smutskastning av personer för att de inte är etniska svenskar – de lögnerna är lite fulare än andra, och mycket svårare att förstå.

Läs mer: När statistik används som slagträ i debatten

Läs mer: Låt de afghanska ungdomarna få stanna i Sverige