Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Ni behöver inte oroa er för Greta Thunberg, hon är en kompetent femtonåring

Artikel 1 av 5
Ledare om skolan
Visa alla artiklar

Det är en händelse som ser ut som en tanke, att TV4 gör ett program om hemmasittare, samtidigt som det blossat upp en debatt kring 15-åriga Greta Thunbergs "skolstrejk för klimatet". En strejk som gjort henne till en internationell kändis, inbjuden till klimatmötet i Polen där hon på måndagen höll tal inför bland andra FN-chefen António Guterres.

I debatten har framförallt Greta Thunbergs föräldrar anklagats för att tillåta detta "skolk". Jag har sett personer som tycker att de ska kastas i fängelse för detta. Som om det allra värsta som skulle kunna hända en femtonåring är att ha frånvaro i skolan, oavsett vad femtonåringen gör istället för att vara i skolan.

Jag rekommenderar dessa kritiker att titta på Kalla Fakta, eller googla på fenomenet hemmasittare och förstå att frånvaro från skolan ibland kan vara en räddning, i de fall skolan inte klarar av sitt uppdrag att möta alla elevers särskilda behov.

Greta Thunberg har i likhet med många hemmasittare diagnosen Aspergers syndrom. Hon har på grund av detta haft det jobbigt i skolan och stannat hemma mer än genomsnittet. Inte för att hon är lat, inte för att hon har föräldrar som inte bryr sig, utan kanske just för att hon har föräldrar som bryr sig. Föräldrar som sett att skolan – som den ser ut – kanske inte alltid är den allra bästa platsen för deras dotter att vistas.

Dessa problem ser olika ut för olika barn, och kan handla om allt från svårigheter i sociala relationer till brist på tillräckliga utmaningar i undervisningen. Utan att gå närmare in på varför just Greta Thunberg periodvis haft det tufft i skolan kan vi krasst konstatera att hon är en kompetent femtonåring.

Världens ledare lyssnar på henne. Vanligt folk lyssnar på henne. Hon är djupt engagerad i klimatfrågan och hon är beredd att göra vad hon kan för att rädda klimatet. Detta är hennes eget val, och hennes föräldrar stöttar henne. Förmodligen för att de vet att motsatsen – att stoppa henne och tvinga henne in i skolan –skulle kunna krympa henne som person.

Nu går Greta Thunberg i skolan, och hon har en särskild studieplan för att inte gå miste om viktig undervisning när hon strejkar utanför riksdagshuset varje fredag, eller talar inför FN. Så den som är orolig för att hennes framtid ska vara förstörd om hon inte befinner sig rent fysiskt i skolan varenda dag kan andas ut.

Det kan även den person göra som tror att Thunberg har ansvarslösa föräldrar. De känner sin dotter bättre än någon annan och de har kommit fram till att detta är det bästa för henne. (Därmed inte sagt att alla föräldrar alltid fattar rätt beslut för sina barn.)

Alla barn är inte likadana. En viktig sak att veta med just aspergerdiagnosen är att många som har den tycker att vissa enkla saker, som de flesta inte har några problem med, är svåra. Å andra sidan kan de tycka att sådant som de flesta tycker är riktigt svårt och obehagligt är enkelt. Exempel på en sådan sak kan vara att hålla tal inför många människor.

Det är knappast synd om Greta Thunberg, förutom när vuxna människor i raseri ger sig på henne och hennes föräldrar med oklara syften.