Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Nu hänger det på dig Annie Lööf – ge inte SD inflytande över en kommande regering

 
Ledare Regeringsbildningen
Visa alla artiklar

Allianspartiledarna har fikat en hel del sedan valet.

De har publicerat bilder i sociala medier där de sitter vid olika fikabord och ler glatt mot kameran och skriver bildtexter om nystart och en kommande alliansregering.

Vad ska de annars göra, efter att under hela valrörelsen sagt att de tänker fälla regeringen Löfven och bilda ny alliansregering?

Om det ändå vore så enkelt.

På måndag ska en ny talman väljas i riksdagen. En talman som kommer att få den pikanta uppgiften att föreslå vem som ska bli statsminister de kommande fyra åren. Stefan Löfven (S) kommer inte att få stöd för att fortsätta regera, varför någon annan måste tillfrågas. Då går frågan över till Ulf Kristersson (M).

För att bli statsminister krävs inte att man har uttalat stöd av riksdagen. Däremot får man inte ha en majoritet i riksdagen emot sig. De rödgröna kommer sannolikt att rösta emot en alliansregering. Det räcker inte för att fälla den, så det hänger på SD. Enligt tidigare utsagor kommer SD inte att stötta en alliansregering om de inte ges visst inflytande.

En regering behöver inte endast ta sig igenom en första votering i riksdagen, den behöver också få igenom en budget. Det är knappast troligt att SD kommer att rösta för en alliansbudget om de inte får något i utbyte.

Eftersom vare sig Lööf (C) eller Björklund (L) vill regera med stöd av SD och därmed inte heller kommer att förhandla budget med partiet kommer alltså SD i likhet med de rödgröna att rösta emot en alliansregering.

För Kristersson återstår då att pussla ihop en annan konstellation, en som både får stöd i riksdagen och som senare kan få igenom budgeten.

Mycket pekar på att denna konstellation kommer att bli M + KD med stöd av SD. Både C och L är då lämpliga förhandlingspartners vid budgetförhandlingar, något som skulle ge Kristersson visst svängrum.

Men. Kommer en sådan regering att släppas igenom av riksdagen? De rödgröna kommer att rösta emot. Alltså hänger det på Centerpartiet.

Jag utgår kallt ifrån att Liberalerna kommer att rösta emot en SD-stödd regering, även om denna regering leds av allianskollegan Kristersson. Tyvärr är osäkerheten kring Centerpartiet något större. Jag tror inte att de kommer att rösta för, men om de lägger ner sina röster vilket är brukligt vid statsministeromröstningar skulle det räcka för att ge Kristersson mandat att bilda en sådan regering.

Detta skulle orsaka en svår svekdebatt för Lööf, vars framgång i valet handlar mycket om tydlighet i migrationsfrågan och ställningstagandet mot SD. Lööf har i stort sett ingenting att vinna på att låta det hända. Å andra sidan – om hon röstar emot sitter hon kvar i hörnet hon målat in sig i. Hon har nämligen till skillnad från Björklund varit lika tydlig med att hon aldrig kommer att sätta sig i en regering ledd av Löfven.

Inte heller har hon tänkt sig att vara stödparti åt en sådan regering.

Oavsett hur Lööf agerar kommer hon att mötas av en svekdebatt. Frågan är vilket svek som kommer att ge henne sämst nattsömn?

Rent historiskt är det inte ett dugg konstigt att C samarbetar med S. Däremot är det få av centerväljarna som vill ha samröre med SD. Jag skulle tro att partiet kommer att sjunka som en sten om de bidrar till att ge SD makt och inflytande.

Därför hoppas jag att Lööf tar Björklund i handen och börjar förhandla med Löfven. Inte för att en Löfven-ledd regering står överst på önskelistan, utan för att en mittenregering med S, L och C i dagsläget framstår som det minst dåliga alternativet för alla som vill hålla SD utanför allt för mycket inflytande.