Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter om domen mot Kulturprofilen: Jag hoppas att denna modiga dom blir vägledande i kommande våldtäktsmål

Hovrättens dom mot den så kallade "Kulturprofilen" meddelades på måndagen. Hovrätten dömer honom – till skillnad från tingsrätten – för inte bara en utan två våldtäkter. Straffet blir två och ett halvt års fängelse.

Att han skulle fällas även i hovrätten var väntat givet att han hållits häktad sedan huvudförhandlingen. Att han däremot skulle fällas för ytterligare ett fall av våldtäkt är lite av en överraskning.

Domen är banbrytande av andra orsaker, och är en signal om en modernare rättsskipning i våldtäktsmål.

Genom åren har vi vant oss vid att offer för våldtäkt ifrågasätts. Om hon frivilligt följt med gärningsmannen, om hon velat ha sex, om hon har fortsatt ha kontakt med personen efteråt och så vidare har det varit till hennes nackdel.

Den här domen visar att ett ja är ett ja, inte flera. Det är helt möjligt att vilja umgås med någon, kanske till och med sova med någon, utan att vilja ha sex. Det är fullt möjligt att vilja ha sex på kvällen men inte morgonen efter. Det är våldtäkt att ha sexuellt umgänge med en person som sover även om personen tidigare varit med på sexuellt umgänge.

Det debatteras huruvida #metoorörelsen har påverkat rättens ledamöter, så att de inte vågar fria på grund av den allmänna opinionen.

Vad vi vet är att målsäganden anmälde tack vare #metoo och det reportage med 18 vittnesmål mot Kulturprofilen som publicerades i DN den 19 november ifjol. Vad vi också vet är att rörelsen hade och fortsatt har fokus på förändring.

Synen på våldtäkt har förändrats steg för steg, och Sverige har bland världens hårdaste bedömning av vad som räknas som våldtäkt om än inte när det kommer till straffskalan.

Så sent som i år fick vi en samtyckeslagstiftning med oaktsamhetsrekvisit, något som dock inte tillämpats i domen mot Kulturprofilen eftersom brotten begicks innan lagstiftningen trädde i kraft.

Hovrättsdomen är precis som tingsrättsdomen var en seger för #metoorörelsen och alla kvinnor som blivit utsatta utan att få den upprättelse som den aktuella målsägaren nu fått. Den är modern, och den är påverkad av en mångårig jämställdhetsrörelse för kvinnors möjlighet att få rätt i våldtäktsmål.

Den är inte ett resultat av en flat domstol, snarare en modig sådan, som vågar gå emot gamla patriarkala normer som påverkat tidigare bedömningar av sexualbrott.