Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter om #MeToo och #prataomdet: "När folk berättar om det tar det bort skammen"

För sex år sedan prisades hon för twitterkampanjen #prataomdet.
Nu sprids en liknande kampanj över världen där kvinnor uppmärksammar sexuella övergrepp som de har utsatts för.
ST:s ledarskribent Sofia Mirjamsdotter pratade om detta i kvällen Karlavagnen i Sveriges radio.

2011 fick ST:s ledarskribent Sofia Mirjamsdotter tillsammans med Johanna Koljonen Stora Journalistpriset för deras twitterkampanj #prataomdet.

De senaste dagarna har #MeToo spridits i sociala medier där kvinnor över hela världen skriver om sina egna erfarenheter av sexuella övergrepp på ett eller flera sätt.

Under tisdagskvällen var Sofia Mirjamsdotter med i Sveriges Radios Karlavagnen och pratade om #prataomdet och #MeToo som har vissa likheter.

– Det är väldigt mycket som är väldigt likt. Men den stora skillnaden är att det har gått sju år, och sociala medier har blivit större. #MeToo är också så enormt mycket större än #prataomdet var, men det gick ut på ungefär om samma sak, att sätta ord på obehagliga sexuella upplevelser, sa hon i programmet.

Att så många sluter upp och berättar om sina upplevelser menar hon kan bidra till en styrka och att det kan bidra till att man börjar bearbeta vad man har varit med om.

– Det är också bra för andra individer som inte vågar eller vill delta själv ser att man inte är ensam. Kraften som uppstår när folk berättar om det tar det bort skammen och hjälper att ta bort stigmat. Sexuella övergrepp är ofta förknippat med skam och att man skuldbelägger sig själv, säger hon i programmet.

LÄS MER:

#MeToo sprider sig över världen – här kan du dela med dig av dina tankar och upplevelser

"Det var nog bara ett fåtal som våldtog, men de blev lite av förebilder för många av oss"

Ledare: Marcus Bohlin: Vi män måste sluta bete oss som svin och börja säga åt varandra

För Plus-kunder: #MeToo sprider sig som en löpeld – tjejjouren tar ställning: "Sundsvalls krogar, visa nu vad ni tänker göra"

Läs också (Från 1 november 2011): Sofia Mirjamsdotter nominerad till Stora Journalistpriset