Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter om regeringsbildningen: Annie Lööf har fortfarande bollen

Artikel 9 av 10
Ledare Regeringsbildningen
Visa alla artiklar

På onsdag presenterar talmannen en statsministerkandidat som riksdagen ska rösta om på fredag.

Efter många långa månader börjar regeringsbildningsprocessen närma sig slutet, åtminstone för den här gången. Fortfarande finns risk för extraval och i så fall lär vi vara tillbaka på ruta ett någon gång i april. Något som trots allt framstår som mindre troligt efter den senaste veckans utveckling.

Så vilka är hakarna? Och vad händer om Löfven inte tolereras av riksdagen nu på fredag?

Det mest troliga scenariot är att Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt snackat ihop sig, så att Vänsterpartiet får någorlunda upprättelse för formuleringen i överenskommelsen mellan S, MP, L och C. Även Jan Björklund har sagt att inget hindrar att S och V pratar med varandra, det har ändå ingen betydelse eftersom de inte har någon majoritet i riksdagen.

Det är föga troligt att Löfven inte listat ut i förväg att V skulle gå i taket över överenskommelsen han gjort med C, L och MP. Det är mycket möjligt att han räknat ut det, för att kunna backa tillbaka lite åt vänster. Kruxet är att nu få till stånd en deal med V som också Liberalerna och Centerpartiet kan leva med.

Men det ska mycket till för att C och L ska backa från den överenskommelse som nu ligger på bordet. Om Löfven inte tolereras av riksdagen på fredag går bollen över till Kristersson. För att han ska tolereras krävs att åtminstone Centerpartiet lägger ner sina röster och släpper fram honom.

Varken Centerpartiet eller Liberalerna kan med hedern i behåll släppa fram en regering som kräver SD-stöd. En skrivning om att hålla SD utanför, liknande den som finns om Vänsterpartiet i nu liggande förslag, skulle knappast godtas av SD.

Den senaste veckan har många hårda ord uttalats mot Centern och Liberalerna, främst från M och KD-håll. Begripligt givet att C och L i praktiken lämnat alliansen genom sitt tydliga statement att de tycker att det är viktigare att hålla SD utanför inflytande över regeringen än det är att avsätta Löfven, eller att hålla ihop alliansen.

Detta är viktigt för de liberala väljarna, varför både C och L skulle få en än värre svekdebatt om de backade på den punkten. Den svekdebatt som nu pågår kommer nämligen inte främst från de egna väljarna, utan från M, KD och SD-håll.

Liberalerna är det parti som har allra mest att förlora på ett extraval. Därför lär de inte ta risken att säga nej nästan oavsett vad Löfven och Sjöstedt kommer överens om. Centerpartiet har inte lika mycket att förlora, och skulle av princip kunna obstruera mot att Löfven pratar ihop sig med Sjöstedt.

Det är alltså fortfarande Centerpartiet som tycks bli de som avgör om vi får en regering på fredag eller om det blir extraval, då Kristersson framstår som en allt mindre trolig statsminister.

Ett extraval som ingen egentligen vill ha, men som skulle kunna stärka både Centerpartiet och Vänsterpartiet som om det går så långt visat sig vara mest principfasta när det verkligen gäller.