Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Public Service är värt att bevara och försvara

När Public Service efter åratal av utredningar gick över till att bli skattefinansierat uttrycktes viss oro för att det i förlängningen skulle göra det enklare att kraftigt beskära – eller lägga ner.

Och det har inte gått ens ett halvår sedan skattsedeln tog över pengaindrivandet till SVT, Sveriges Radio och UR, innan Moderaterna i Stockholm fattar beslut om att driva nedläggningslinjen. Ett av argumenten är enligt MUF i Stockholms andra vice ordförande, Oliver Rykatkin som medverkade i P1 Morgon på tisdagen, att medierna behöver bli mer oberoende.

Sant är att vi behöver oberoende medier för att granska makten. Att påstå att medierna skulle bli mer oberoende om Public Service läggs ner är däremot påfallande okunnigt.

Något som också Mats Svegfors verkar tycka, och han gav Rykatin svar på tal. Om jag vore moderat skulle jag lyssna till honom. Han sitter med i den arbetsgrupp som ska utveckla Moderaternas nya idéprogram. Tidigare har han bland annat varit chefredaktör på SvD och vd för Sveriges Radio. Han vet alltså vad han pratar om när han säger att marknaden inte är en garanti för oberoende journalistik, snarare tvärtom.

Då Public Service har garanterad långsiktig finansiering men fria händer när det kommer till det journalistiska innehållet har privata aktörer lönsamhetskrav på sig. Att för en sekund tro att dessa lönsamhetskrav inte på något sätt påverkar innehållet är naivt. Det finns absolut seriösa aktörer på mediemarknaden som levererar objektiv och högkvalitativ journalistik, men det är endast möjligt så länge det finns folk och annonsörer som är beredda att betala för den.

PS har dessutom ett uppdrag att finnas i hela landet, även i de delar som övergivits av pressen, TV4 och TT. Även om det finns anledning att kritisera nedskärningar som också SVT och SR gjort inte minst i Norrland, så har de kravet på sig som pressar dem att faktiskt bevaka delar av landet som annars skulle lämnas helt obevakade.

Mycket av den kvalitetsteve- och radio som produceras av Public Service-bolagen skulle inte finnas om den tvingades vara kommersiellt gångbar. Och jag är ganska övertygad om att även de moderater som vill lägga ner PS då och då tar del av det stora utbud som erbjuds, vare sig det rör sig om nyheter, dramaproduktioner, sportevenemang, barnprogram eller Melodifestivalen.

Dock har M rätt i en sak: risken att extrema auktoritära partier i framtiden kan ta makten över PS och styra så att det blir statliga propagandakanaler, något som de inte är idag. Men det är inte ett argument för nedläggning, snarare ett argument för att stärka oberoendet och långsiktigheten för Public Service-bolagen.