Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Räkna inte ut Schyman även om hon kastar in handduken

Idag inleds Feministiskt initiativs partikongress i Sundsvall. I och med den lämnar Gudrun Schyman partiledarposten och partistyrelsen, och därmed den politiska hetluften som hon befunnit sig i sedan 80-talet.

Var man än står politiskt är det svårt att inte beundra Schymans retoriska skicklighet och hennes list i det politiska spelet. Hon är själva sinnebilden av ett politiskt djur. Fler än en gång har hon liknats vid en katt med nio liv som lyckats resa sig gång på gång och som mer än någon annan rikspolitiker också vågat vara ytterst privat.

Många är de blivande föräldrar, skolelever och tevetittare vars första kontakt med Schyman var den film från 1979 som skildrar förlossningen då hon födde sitt första barn och som kom att användas i föräldrautbildningar och skolundervisning många år framåt.

Att vara så privat som Schyman ofta är i offentligheten – inte minst har hon varit öppen om sin alkoholism – gör en människa sårbar. Det skulle vara enkelt för motståndare att använda hennes privata tillkortakommanden mot henne. I Schymans fall verkar det dock vara precis tvärtom. Genom sin öppenhet har hon vunnit respekt och popularitet, och öppenheten i sig själv har verkat som ett skydd.

Och tro inte för en sekund att Schyman saknar gränser eller att det är spontana infall som gör att hon delar med sig av det privata. Hon är smartare än så och är nog ytterst beräknande när hon väljer hur och av vad hon vill dela med sig, vare sig det är sin egen förlossning eller medverkan i teveprogrammet "Let's Dance".

Och strategin har varit framgångsrik, ihop med hennes retoriska förmåga som närmast kan jämföras med Carl Bildts. De båda har också uppskattat att debattera mot varandra, kanske för att inga andra levt upp till båda deras krav på intellektuell nivå. Både Bildt och Schyman är kända för att vara nedlåtande och arroganta mot motståndare och journalister, och när de varit pressade lyckats vända hela debatter till att handla om motståndarens/intervjuarens eventuella okunskap.

Denna Schymans förmåga att slinka undan och få saker att rinna av sig genom att upprepa sina mantran istället för att svara på frågor är kanske också en del av hennes förmåga att komma igen, och igen.

Men hon är inte endast ett retoriskt geni, utan också en hårt arbetande person som lyckats göra skillnad. Hon var den som lyckades få bort bokstaven K ur Vänsterpartiets partinamn och göra partiet mer rumsrent för att därefter lyfta partiet till rekordresultat i flera val.

2003 lämnade hon V efter att ha påkommits med skattefusk, även om hon själv beskriver det som att hon lämnade för att det var alltför svårt att driva jämställdhetsfrågor i partiet.

Därefter bildade hon Feministiskt initiativ, ett parti som fick stor uppmärksamhet både då det bildades och i valrörelserna 2010 och 2014. Schyman kom att bli en feministikon och fick helt nya fans bland unga väljare som hon också träffade under sina homepartyn som hon ägnade sig åt i månader inför valet. Hon lyckades också få övriga partier att lyfta jämställdhetsfrågorna, då de ställdes inför faktum att F! närmade sig riksdagen, men snubblade på mållinjen i valet 2014.

Efter det är det som om luften gick ur även Gudrun Schyman. I valet 2018 tappade F! 85 procent av väljarna och fick endast 0,46 procent av rösterna, något som måste ha varit en stor besvikelse och den mest trovärdiga förklaringen till att hon nu lämnar.

Men med sina nio liv och djupa engagemang i samhällsfrågor lär hon vilja mer än att leva pensionärsliv, så räkna inte ut henne än. Det skulle inte förvåna om hon snart dyker upp i hetluften igen.