Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Ryktena om elaka clowner är betydligt överdrivna

Har du också hört talas om och låtit dig skrämmas av de clowner som sägs härja runt om i hela landet?

Kanske har du till och med delat en Facebookstatus där polisen påstås varna för en omfattande clownattack under halloween?

I sådana fall är du tyvärr lurad.

Är det så att dina barn knappt vågar gå ut, eller att du, som vissa föräldrar gör, håller barnen hemma från skolan av rädsla för dessa clowner?

I sådana fall är det läge att du tänker om.

Vi kan exemplifiera med den senaste clownrapporten från Sundsvall. Enligt den har polisen fått in ett samtal om att en clown ska ha slagit sönder en fönsterruta i Nacksta.

Ingen bild finns på någon clown. Ingen clown hittades heller av polis på plats. Inte heller hade clownen lämnat efter sig några clownattribut. Ett telefonsamtal är det enda belägg vi har för att det faktiskt var en clown som gav sig på rutan.

Att detta samtal kommer till polisen samtidigt som liknande händelser rapporteras in från hela landet, samtidigt som ingen clown tycks ha gripits, eller ens fångats på bild trots att alla går omkring med en kamera i fickan, är knappast en slump.

Sanningen är den att mytspridningen om clowner som attackerar och skrämmer barn går så långt tillbaka som till 1800-talet. Därefter har ryktena om illasinnade clowner med jämna mellanrum spridits på olika platser. Den här gången tycks det som om det började i USA i augusti, och därefter har det spridits över världen för att under oktober landa i Sverige.

Det är naturligtvis inte helt omöjligt att personer som inspireras av ryktet ikläder sig clownliknande kostymer och ger sig ut för att skrämma allmänheten.

Det är precis lika möjligt att personer som gärna sprider rykten ser det som ett roligt bus att ringa polisen och rapportera om clowner som begår diverse illasinnade handlingar.

Men det är hur som helst inte fråga om någon allomfattande planerad attack från en sammanslutning av clowner. Det är snarare fråga om en uppdaterad vandringssägen som tack vare internet sprids fort och skapar möjligheter för skojfriska personer att utföra practical jokes, i ett läge när många redan är uppskrämda.

Jack Werner har skrivit en mycket bra text om vandringssägner och ryktesspridning som är rekommenderad läsning inte minst till er som har uppskrämda barn.

Men polisens varning på Facebook då?

Den är såklart fejk.

För det första är det inte något av polisens officiella konton på Facebook som delat den. Informationen i inlägget kommer helt enkelt inte från polisen utan är påhittad av någon som velat underblåsa clownskräcken.

Inte ens de påstådda datumen för halloween då den samlade attacken påstås ska äga rum stämmer.

Du kan med gott samvete lugna skräckslagna barn. Det finns inga mördarclowner.

Ingen attack är planerad. Någon har velat skoja och internet har med hjälp av människors obefintliga källkritik spridit skämtet över hela världen.

Möjligen finns anledning att varna för att under den närmaste tiden själv klä ut sig till clown. Rädda människor blir ofta irrationella, och sannolikheten att den som klär ut sig till clown ska bli attackerad är troligen större än den att den som inte gör det ska råka ut för en.