Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Sjuka ska få ägna sig åt att bli friska

Att finansminister Magdalena Andersson (S) var nöjd när hon med spenderbyxorna på kunde hälla pengar över stora väljargrupper är inte svårt att förstå.

Och visst kan denna budget komma att övertyga svajiga väljare om att återvända eller fortsatt ge sitt förtroende till Socialdemokraterna. För visst är det valfläsk åt breda väljargrupper som pensionärer och barnfamiljer. Det är också svårt att hänga läpp när både försvaret och polisen får mer pengar. Att barnbidraget, underhållsstödet och tandvårdsbidraget höjs är satsningar som gynnar stora grupper. Det är förvisso lovvärt med åtgärder som syftar till att utjämna klyftor i samhället. Frågan är om regeringens paket verkligen gör detta, eller om det faktiskt ger mer till många som redan har?

Jag saknar satsningar på dem som är allra mest utsatta. De som inte sällan är röstsvaga och inte heller tillräckligt många för att på allvar påverka valutgången.

Jag tänker på alla som det senaste året fått sina liv begränsade genom försämringar i assistansersättningen. De föräldrar som går på knäna för att deras svårt funktionshindrade barn inte bedöms behöva assistans, eller inte får tillräckligt många timmar. Och alla de som ramlar mellan stolarna när Försäkringskassan fått allt stramare tyglar och avslår begäran om sjukpeng för personer som därmed tvingas till Arbetsförmedlingen fastän de är för sjuka för att söka jobb. Människor som inte står till arbetsmarknadens förfogande och därmed inte har rätt till a-kassa men som anses för friska för att få ersättning från Försäkringskassan.

Var det något som Alliansen ställde till och som jag faktiskt förväntade mig att en socialdemokratisk regering skulle rätta till så var det den dåliga behandlingen av sjuka människor.

Vi matas dagligen med vittnesmål från personer som får avslag på sin begäran om sjukpeng, personer som förutom att kämpa för sin överlevnad också drabbas av ekonomisk oro, något som inte sällan förvärrar sjukdomen.

Långtidssjukskrivningarna och kostnaderna för dessa har rusat i höjden de senaste åren. Men ingen blir friskare av att statistiken snyggas till. Att höja taket för sjukpenningen är visserligen bra för den som är sjuk, men bättre än att höja ersättningen för dem som är beviljade sjukpeng vore att ge Försäkringskassan lättare tyglar och låta fler få ta del av den. Detta medan man i andra änden går till botten med orsakerna till att sjukskrivningarna ökar.

Vad är väl en välfärdsstat om vi inte kan ta hand om våra sjuka och funktionshindrade, om det enda som räknas är att vara frisk och arbeta? Så till den grad att de som inte kan det suddas ut ur statistiken.

LÄS MER: Snåla inte på den personliga assistansen

Läs mer av Sofia Mirjamsdotter här.

Följ Sofia Mirjamsdotter på Facebook.

Följ Sofia Mirjamsdotter på Twitter.