Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Skärpta straff kommer inte att minska antalet övergrepp

Moderaterna vill skärpa straffskalan för våldtäkt och införa en ny brottsrubricering; grovt sexuellt ofredande, som ska ge fängelse i som lägst nio månader och som mest tre år.
Samtidigt efterfrågar partiet ny statistik som visar var sexualbrottslingarna är födda.

Moderaterna har den senaste tiden haft vind i seglen. Enligt flera opinionsmätningar tar de tillbaka väljare som tidigare lämnat till förmån för Sverigedemokraterna. Dessa är nu på väg tillbaks till M och SD tappar i opinionen. Detta kan bero på flera olika saker, men det går inte att förneka det faktum att M på flera punkter kopierat SD-politik. Det gäller även förslagen om skärpt lagstiftning vid sexualbrott.

Att det råder stora ideologiska skillnader mellan olika partier när det gäller straff för olika brott är inte nytt, och det är knappast förvånande att M efterlyser straffskräpning. Det är också troligt att många traditionella M-väljare tar emot förslagen med öppna armar. Det är synd.

Vi har stora problem med sexuella ofredanden, övergrepp och våldtäkter. Det har inte minst alla vittnesmål under #metoo-kampanjen visat. Skärpta straff löser knappast de problemen, eftersom ett ytterst litet antal av sexualbrotten leder till åtal. Vanligare är att förundersökningar läggs ner i brist på bevis, eller att brotten över huvud taget inte anmäls. Det är ett större problem än att straffen skulle vara för låga när en person trots allt döms.

En anledning till att brott inte anmäls är att offret på ett eller annat sätt står i beroendeställning till förövaren, eller är nära anhörig med densamma. Frågan är om den som utsätts för våldtäkt i en nära relation blir mer benägen att anmäla om maken eller vännen riskerar ett ännu längre fängelsestraff än i dag? Eller om det tvärtom avskräcker, eftersom förövaren är inte endast en förövare, utan också en person man av olika anledningar tycker om. För så komplicerat kan det vara.

Det mesta tyder dessutom på att den som är benägen att begå våldtäkt inte låter sig hindras av hårdare straff.

Huruvida ursprunget på förövaren är intressant är upp till Brå (Brottsförebyggande rådet) att avgöra. Hittills har de inte ansett det vara aktuellt att ta fram ny sådan statistik sedan den senaste rapporten togs fram 2005. Kanske ändrar de sig på den punkten. Men om det är något som #metoo visat så är det att sexuella övergrepp, från ofredanden till våldtäkter, sker överallt i samhället. Att gärningsmännen inte har särskilt många yttre likheter, och att de inte delar social bakgrund.

När moderaternas rättspolitiske talesman Tomas Tobé i Sveriges Radio talar om hur viktigt det är att "inte lägga locket på" när det gäller just sexualbrottslingars ursprung antyder han samtidigt att här skulle finnas en hund begraven. Det gör det inte.

Vi har stora problem med män som inte respekterar kvinnor. Män som går över gränsen, och som begår grova övergrepp utan att låta sig avskräckas av straffskalan. Detta måste vi ta itu med, men inte genom strängare straff, utan genom ökad jämställdhet på alla nivåer i samhället, genom upplysning och värderingsarbete, från förskola till universitet och ute på arbetsplatser. Och genom att hitta sätt att komma åt det stora mörkertalet och alla de män som är återfallsförövare och som aldrig behöver ta några konsekvenser av sitt handlande. Varför inte genom att tillsätta en sanningskommission?

Män som våldtar är ofta män med makt. Män som hittills kommit undan, och för vilka Moderaternas förslag inte kommer att göra någon som helst skillnad.

Följ Sofia Mirjamsdotter på Twitter.

Följ Sofia Mirjamsdotter på Facebook.