Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Sverige är sorgligt oförberett på långvariga strömavbrott

Hur skulle du klara dig om det blev två veckors strömavbrott?

Denna fråga ställs i SVT-serien "Nedsläckt land" som finns i sex avsnitt på SVT Play. Den ställs i form av ett experiment, som tio personer utsätts för utan att i förväg veta vad som ska hända. De tror att de ska få vara med om ett semesteräventyr. Deltagarna, ovetande om varandra, placeras i två grupper om fem personer i varsitt hus på landet. Det ena huset är modernt och lyxigt, det andra är gammalt och skulle möjligen kunna uppfattas som primitivt.

Det enda som händer är att det blir strömavbrott, redan första kvällen. Därefter går "äventyret" ut på att lösa de problem som uppstår när elen försvinner. Och det är fler problem än deltagarna räknat med.

Förutsättningarna är lite olika för de två olika grupperna. I det moderna huset saknas exempelvis eldstäder, medan det i det gamla huset finns både kaminer och en gammal oinstallerad vedspis som de efter ett par dagar tar i användning i ett utomhuskök.

Experimentet görs på hösten. Det är skördetid, och det finns äpplen, rabarber och svamp i skogen. Utöver det är deltagarna hänvisade till den mat som finns i skafferiet, och det visar sig vara väldigt lite mat. Redan första dagen då de beger sig till matbutiken i närheten är den stängd på grund av strömavbrottet. Och även om den hade varit öppen skulle det inte ha gått att handla utan kontanter, om ens då.

Också vattenförsörjningen är ett problem, och därmed toalettbesöken, då det inte längre går att spola i toaletterna.

Dessutom slås kommunikationen ut, telefonerna blir genast värdelösa. I det gamla huset finns dock en batteridriven radio så att deltagarna kan få information om vad det är som händer.

Till detta kommer de olika konflikter som uppstår mellan deltagarna, inte minst när den ena gruppen tvingas be den andra om hjälp.

Många som bor på landet, särskilt i glesbygd, är vana att hantera strömavbrott. De kommer då och då, inte minst i samband med hårt väder. På landet finns fler egna brunnar, fler öppna spisar, kaminer och vedspisar, och när det är långt till affären är man mer benägen att ha ett lager av livsmedel än den som har en livsmedelsbutik runt kvarteret inne i stan.

Även om de flesta är medvetna om denna sårbarhet är det inte lika många som faktiskt är förberedda. Har du mat hemma som räcker i en vecka eller mer? Vattendunkar? Bensin, så att du kan ta dig någon annanstans om det skulle behövas? Har du matlagningsmöjligheter? Hur löser du dina toalettbesök om du inte längre kan spola i toaletten?

I teveserien är det en solstorm som slår ut elen i hela landet. Det är en inte helt osannolik händelse, men elen kan slås ut av andra orsaker än så, och det framgår i serien att Sveriges beredskap inte är god. Den som tror att myndigheterna snabbt ska komma till undsättning kommer att bli besviken.

Det finns inga matlager. Det hjälper inte ens om du har en bonde i närheten, för de flesta jordbruk är lika beroende av elektricitet som vi alla är i vår vardag och livsmedelsproduktionen skulle slås ut vid ett längre strömavbrott. Också transporterna skulle kraftigt försvåras då det inte skulle gå att tanka på vanliga bensinmackar.

Den hjälp som myndigheterna ändå har att bistå med måste prioriteras hårt. Reservbränsle måste gå till att hålla igång till exempel sjukhus, mat och transporter till att undsätta just sjuka, äldre och funktionshindrade som redan innan krisen är berättigade till stöd från samhället.

Du kommer att vara väldigt utlämnad till dig själv och dina närmaste – inklusive grannar och andra – om elen försvinner i ett större geografiskt område.

Det är inte på något sätt en utopi, frågan är snarare när än om det händer, och möjligen också exakt var. Läs broschyren om kris eller krig som delades ut till alla svenska hushåll förra året, och försök att vara så förberedd som det går.

Det kan låta otroligt deppigt och alarmistiskt. Men det finns ljuspunkter också i Nedsläckt land. Till exempel tycks det som om människor i hög grad behåller sin moral och omtanke om andra även i kristider. Alltid något.