Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Tillfälligt och osäkert andrum för de assistansberättigade

Äntligen kan oroliga föräldrar till barn med personlig assistans och oroliga vuxna med rätt till personlig assistans andas ut. Åtminstone något år framöver.

På en presskonferens som hölls på tisdagen meddelade barn- äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) att man fryser alla tvåårsprövningar tills vidare, eller tills den statliga LSS-utredningen lämnar sitt slutbetänkande i oktober nästa år.

Beskedet är välkommet, och vi har på ledarsidan efterfrågat just detta – att regeringen ska invänta utredningen innan man ger nya direktiv till Försäkringskassan, som är den myndighet som beslutar om statlig assistansersättning.

I korthet innebär tisdagens besked att den som har personlig assistans får behålla den tillsvidare, utan att behöva göra en ny tvåårsprövning som annars genomförs vartannat år. Detta för att kunna känna trygghet och ha möjlighet att planera livet.

Men Regnér lämnade inte endast positiva besked. Den som redan fått avslag eller färre timmar assistans är inte hjälpt av nyordningen. Regnér hänvisar dessa att söka hjälp hos sin kommun eller sitt landsting. Hjälp som kan bestå i institutionsvård eller sjukvård, något som är raka motsatsen till syftet med LSS-reformen.

Detta har redan mött hård kritik från Liberalerna, som tycker att regeringen ska gå ett steg längre och ompröva alla avslag som getts sedan Försäkringskassan fick nya, strängare direktiv. Det vore naturligtvis det enda rätta i nuläget.

Detta gäller dock inte de personer som på senaste tiden drabbats av neddragningar som gällt väntetid och beredskap. I juni föll en dom som ändrade praxis så att rätten till assistans inte gäller mellan exempelvis två aktiviteter. Personer som inte behöver assistans varje minut men som plötsligt kan komma att behöva den har alltså fått sina liv kraftigt försämrade då mellanrumstiden inte berättigat till assistans. På den här punkten ska lagstiftningen ändras å det snaraste för att återgå till tidigare praxis, och drabbade personer uppmanas att göra en ny ansökan.

Det tycks ändå som om regeringen efter många om och men lyssnat och förstått att direktiven till Försäkringskassan, som syftat till att minska fusket, i stor utsträckning drabbat personer med rätt till personlig assistans.

Dagens besked ger andrum till de assistansberättigade, men knappast för all framtid. Innan LSS-utredningen presenteras har vi ett riksdagsval. Vi vet alltså inte vilken regering som kommer att få utredningen på sitt bord, och därmed inte heller hur den kommer att tas emot.

Läs mer: Snåla inte på den personliga assistansen

Läs mer: Personlig assistans är en rättighet, inte en förmån

Läs mer: Backa bandet och rädda den personliga assistansen