Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Tio frågor som bör ta större plats i valrörelsen

 
Tio frågor inför valet
Visa alla artiklar

Lag och ordning i all ära – i den frågan verkar de flesta partier vara överens om än med vissa detaljskillnader. Därför kommer här några förslag på frågor som valrörelsen borde handla om.

Detta är den första i en artikelserie som de kommande veckorna ska fördjupa sig i varje punkt på listan.

Arbetskraftsbristen

Bristen på arbetskraft är skriande, både i högteknologiska företag och i offentlig sektor. I takt med en åldrande befolkning kommer vi inom snar framtid att ha mycket svårt att upprätthålla tillväxt och välfärd. Här behövs både långsiktiga och kortsiktiga politiska åtgärder. Det handlar om allt från utbildning av nyanlända för att snabbt få dem i arbete till lättnader i byråkratin. Idag riskerar arbetskraftsinvandrare att kastas ut på grund av buggar i systemet och så kan vi inte ha det.

Demokratin

Demokrati som statsskick ifrågasätts av allt fler, samtidigt som hoten i form av fejkade nyheter, fascistiska strömningar och hot mot våra demokratibärare ökar i omfattning. Vad vill våra folkvalda göra åt detta? Utan demokrati, inga valrörelser i framtiden.

Digitaliseringen

Digitalisering handlar inte om iPads i skolorna eller bredband åt alla. Det handlar om att hela samhället förändras i snabb takt och inte minst om hur robotar inom en ganska nära framtid kommer att kunna uträtta arbeten som idag utförs av människor. Det handlar om att vi ges möjlighet att samordna system som idag ständigt krockar med varandra, och exempelvis effektivisera och synkronisera vårdinsatser över hela landet. Men digitaliseringen innebär också helt nya slags hot. Hot som vi måste förebygga och bygga upp ett försvar mot. Digitaliseringsmyndigheten är ett välkommet initiativ, men vad vill våra partier att den ska ägna sig åt? Det måste vi få besked om innan valet.

Infrastrukturen

Infrastruktur må låta tungt och tråkigt, men behöver inte alls vara det. För att Sverige ska hålla ihop krävs att den fungerar. Och då inte bara väg och järnväg och övrig kollektivtrafik, utan även telefoni, bredband, postgång, tillgång till apotek och ambulanser och andra livsnödvändigheter. Allt fler gör sina inköp via nätet, men det kräver att paketen levereras, också i glesbygd. Klyftan mellan stad och land är reell. Utan fungerande infrastruktur är det nästan omöjligt att leva på landsbygden, och känslan av att vara övergiven av staten kan bli farlig.

Jämställdheten

I världens mest jämställda land har vi fortfarande stora problem. De illustreras av #Metoo-rörelsen, av det faktum att nyanlända kvinnor inte kommer i arbete i samma omfattning som männen, att män fortfarande har högre löner och tar ut mindre föräldraledighet och av att vi fortfarande har stora problem med våld mot kvinnor. Patriarkala strukturer går inte att riva över en natt, och tyvärr verkar många partier sakna långsiktiga planer för hur detta ska göras. Så kan vi inte ha det.

Klimatet

Förstagångsväljarna tycker att klimatet är den allra viktigaste frågan. Jorden är som en tickande bomb och tiden rinner ifrån oss. Här krävs mod och handlingskraft från våra politiker, och åtminstone en partiledardebatt som ger minst lika mycket tid åt klimatet som lag, ordning och migration brukar få tillsammans.

LSS

Nuvarande regering har med missvisande och överdrivna argument om omfattande fusk försämrat tillvaron för många som är beroende av personlig assistans för att klara sin vardag. Sverige är på väg att återinföra institutionsboende för funktionshindrade. Ovärdigt välfärdssamhället.

Psykiatrin

Över hälften av alla sjukskrivna är det på grund av en psykiatrisk diagnos. Ändå är psykvården underprioriterad och fungerar dåligt i de flesta landsting. Särskilt barn- och ungdomspsykiatrin är i ständig kris. Detta har vi inte råd med. Människor måste få hjälp innan de redan har gått in i väggen, och unga måste få hjälp extra snabbt för att inte hamna i utanförskap innan de ens kommit ut i vuxenlivet.

Sjukförsäkringen

Sjukförsäkringen har successivt blivit sämre sedan alliansregeringens tid. Socialdemokraterna lovade bättring men har gjort det ännu svårare för människor att få och få behålla sin sjukpeng. Vem kan lova att sjuka ska få vara sjuka och slippa oroa sig över att bli av med sin försörjning? Det skulle ge en tryggare och friskare befolkning.

Äldrefrågorna

En allt större andel av Sveriges befolkning är pensionärer. Det betyder att partierna måste bli bättre på att attrahera just dem. Både de som är friska, eftersom vi blir allt friskare och lever längre, och de som behöver vård och omsorg. Men inte för att vinna val, utan för att hur vi tar hand om äldre säger mycket om vad vi är för sorts samhälle i övrigt.

Sofia Mirjamsdotter är oberoende liberal ledarskribent för Mittmedia, knuten till Sundsvalls tidning.

Läs mer av Sofia Mirjamsdotter här, och följ henne på Twitter eller Facebook.