Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Upp-och-nervända världen när SD är de enda som vill stoppa inskränkningar i pressfriheten

Regeringen har lagt fram en proposition för att ändra tryckfrihets- och yttrandefrihetsgrundlagarna. Detta har det varit märkligt tyst från oppositionen, även om det inte saknas invändningar.

Förändringarna har kommit till i spåren av diverse oseriösa publiceringar av domar och förundersökningsprotokoll, publiceringar som kan påstås ha skadat enskilda personer även då det rör sig om offentliga handlingar. Föreslagna ändringar motiveras med ökat skydd av den personliga integriteten.

Propositionen är omfattande och rör flera delar i grundlagarna. Alla förslag är inte förkastliga, det är rimligt att även grundlagar uppdateras i takt med att samhället förändras. Men flera remissinstanser har riktat samstämmig kritik mot de delar som kommer att försvåra arbetet för journalister, och som dessutom riskerar att användas i censurerande syfte om en framtida regering får för sig att tysta medieaktörer som inte faller den i smaken.

Även jurister har kritiserat delar som syftar till att minska hat och hot, och hävdar att förslaget om det går igenom kan få helt motsatt verkan.

Trots detta verkar det som om förslaget kommer att klubbas av riksdagen till våren. Eftersom det handlar om grundlagsändringar krävs ytterligare ett riksdagsbeslut efter valet för att de ska träda i kraft, men med tanke på frånvaron av protester från riksdagspartierna är risken stor att det faktiskt gör det.

Men inte alla partier. Ett parti, nämligen det parti vars representanter skriver motioner och gör uttalanden som talar starkt emot att de innerst inne vill ha en fri press, kräver nu en folkomröstning i frågan.

Det är faktiskt inte riktigt klokt, att det är Sverigedemokraterna av alla som nu ifrågasätter förslaget. Samtidigt är det begripligt utifrån att förslaget är så formulerat att det framförallt kan inskränka på vad som anses vara oseriösa medier, det vill säga en rad alternativa nyhetssajter som bidragit till Sverigedemokraternas framgångar. SD talar alltså i egen sak, knappast för Sveriges bästa.

Skillnad kommer att göras mellan "seriösa" företag och "oseriösa" samt privatpersoner. En av styrkorna i vår nuvarande lagstiftning är dock att den omfattar alla medborgare. Men den föreslagna inskränkningen kräver att makten avgör vad eller vilka som är seriösa och vilka som inte är det.

Hur mycket jag än ogillar vissa sajter som tummar på sanningar och sprider rasistisk propaganda så vill jag inte förbjuda dem. Det borde ingen liberal vilja.

I en annan tid, med en eventuell Sverigedemokratisk regering, kan medier som SVT, SR, DN och Mittmedias tidningar dit Sundsvalls Tidning hör komma att drabbas av samma föreslagna lagändring.

Mot bakgrund av en debattartikel i Aftonbladet för ett par veckor sedan, skriven av Liberale riksdagskandidaten Morgan Olofsson, ter det sig orimligt att inga representanter för Liberalerna eller för den delen Centerpartiet eller Moderaterna ifrågasatt förslaget. Att Miljöpartiet tycks ha glömt alla sina forna principer är en mindre överraskning.

I artikeln kräver Olofsson stärkt grundlagsskydd och ett avpolitiserat rättsväsende, och hans främsta argument för detta är - trumvirvel - hotet från de antidemokratiska Sverigedemokraterna.

Det vore ytterst olyckligt om samme Olofsson och hans parti bidrar till att försämra vår tryckfrihet- och yttrandefrihetslagstiftning istället för att skärpa den. Och det vore lika olyckligt om Sverigedemokraterna blev det enda parti som senare kan använda sina protester som argument för att de är mer demokratiska än de faktiskt är.

Morgan Olofsson bemöter texten här: Vi måste stärka försvaret av demokratin

Sofia Mirjamsdotter är oberoende liberal ledarskribent för Mittmedia, knuten till Sundsvalls tidning.

Läs mer av Sofia Mirjamsdotter här, och följ henne på Twitter eller Facebook.