Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Varför går hon inte vid första slaget?

Artikel 1 av 2
Mäns våld mot kvinnor
Visa alla artiklar

Många undrar varför så många kvinnor som utsätts för våld i nära relationer inte bara lämnar. Här är några av svaren:

1. Hon föll inte för en misshandlare. Hon föll för en troligtvis charmig, trevlig man som uppvaktade, bekräftade och fick henne att känna sig lite mindre ensam i världen.

2. Han slår inte första dagen. När han väl gör det är det ofta en chock, svårt för kvinnan att ta in, och framförallt tror man inte den man älskar om att vara en misshandlare varför man köper ursäkterna, förklaringarna och påståendet att det var en engångshändelse.

3. Normaliseringsprocessen. Innan det blir regelrätt misshandel har mannen oftast ägnat sig åt subtil hjärntvätt som gör att hon ofta tror att det är hennes eget fel, att hon får skylla sig själv, att hon ställer orimliga krav och att ingen annan kan älska henne som han gör.

4. Omgivningens reaktioner. Den kvinna som berättar möts ofta av skepsism eller undvikande. Antingen kan ingen tro att ”han skulle kunna göra något sånt” eller så tar man helt enkelt avstånd från kvinnan eftersom man inte vill bli inblandad och därmed förstärks kvinnans känsla av att det är henne det är fel på.

5. Ofta har det gått för långt och är "för sent". Hon kanske har barn med mannen, kanske äger de saker ihop saker som försvårar ett snabbt uppbrott, och medan hon funderar på hur hon ska lösa det praktiska hinner han ta ifrån henne ytterligare lite självkänsla, alternativt rycka upp sig och uppträda som världens mest fantastiske man och vaggar in henne i falsk trygghet så att hon släpper tankarna på uppbrott. Tills det smäller nästa gång.

6. Håll dina vänner nära men dina fiender närmare. Att ha en man med psykopatiska drag nära kan kännas mer tryggt än att ha honom på avstånd. En form av kontroll. Inte sällan händer det att män som faktiskt slår ihjäl sina kvinnor gör det när hon äntligen vågat bryta relationen. Att stanna i den är alltså tryggare. Inte minst när omgivningen brister i sitt stöd.

7. Även män som misshandlar är människor. Starka, svaga, vackra, snälla, charmiga och trevliga att umgås med, för det allra mesta. Det är lätt att de svarta ögonblicken grumlas i en känsla av overklighet, inte minst som männen inte sällan är experter på att förneka och förtränga och få kvinnan att tro att hon inbillar sig att det var så illa som det var.

8. Isolering. Ofta har mannen aktivt, medvetet eller omedvetet sett till att kvinnan inte har någon annan än honom att ty sig till. Genom att prata skit om hennes släktingar och vänner, bete sig så att ingen längre vill umgås med dem som par, genom att med subtila metoder vända henne mot sina vänner och vännerna mot henne.

9. Skammen. Hon skäms för att hon är utsatt. För hon är inte korkad, eller svag, egentligen. Därför skäms hon och försöker in i det längsta att hålla masken. Dessa skamkänslor blir inte mindre när omgivningen inte ger det stöd som krävs ifall hon faktiskt trotsar skamkänslorna och berättar.

10. Hon älskar honom och vill alltså lita på honom. När han gråtande bedyrar att han aldrig ska göra så igen har hon inget annat val än att tro honom. Föreställ dig själv den du älskar och litar på mest i världen. Tänk dig att den personen, din partner, plötsligt en dag spårar ur och börjar slåss. Tänk dig också att just den personen som du älskar och har känt i flera år och delat allt med gråtande ber om din förlåtelse och lovar att det aldrig ska hända igen. Skulle du då inte tro på det? Eller åtminstone vilja tro, ge personen en extra chans?

11. Hon tror att hon kan rädda honom. Att han behöver henne. Att hon kan omvända honom. För det är han väldigt noga med att tala om för henne också. Att han älskar henne och inte kan leva utan henne. Att hon får honom att vilja bli en bättre människa.

Så. Då kan vi hädanefter kanske ägna oss åt att ställa frågan: Varför slår han?

LÄS MER: Är det nu vi ska börja ta mäns våld mot kvinnor på allvar?