Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Varför skulle Mattias Karlsson be om ursäkt?

Sverigedemokraternas chefsideolog och gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, är polisanmäld för förtal. Detta sedan han för ett par dagar sedan lade upp en bild på sin Facebook, och påstod att personerna på bilden var "illegala invandrare" varefter han insinuerade att de skulle vara terrorister. Personerna på bilden var i själva verket Amir Nabizadeh och Fatemeh Khavari, två frontfiguerer för rörelsen Ung i Sverige. (Båda har uppehållstillstånd.)

Bilden hade Nabizadeh lagt upp på Twitter i samband med demonstrationerna i Göteborg i lördags.

Redan innan händelsen polisanmäldes riktades skarp kritik mot tilltaget, något som fick Karlsson att ta bort bilden och istället lägga upp en text där han gjorde ett halvhjärtat försök att be om ursäkt. Någon ursäkt att tala om var det dock inte, snarare gjorde han bara saken värre. Och varför skulle Mattias Karlsson be om ursäkt?

Hela Sverigedemokraternas kärna handlar om att misstänkliggöra, att generalisera och klumpa ihop människor och klistra på dem egenskaper utifrån vad de i sitt partiprogram beskriver som en "nedärvd essens", men som på ren svenska kallas rasism.

Att en av partiets ledande företrädare gör just detta, insinuerar att unga invandrare skulle vara "illegala", och i samma andetag jämför dem med terroristen på Drottninggatan och hävdar att de borde utvisas, är inte det minsta förvånande.

Det är inte heller första gången Mattias Karlsson genom dylikt generaliserande försöker misstänkliggöra stora grupper av människor. I en Aktuelltsändning för ett drygt år sedan påstod samme Karlsson att regeringen "släppt in tiotusentals potentiella sexförbrytare och terrorister".

Det är inte heller första gången Mattias Karlsson genom dylikt generaliserande försöker misstänkliggöra stora grupper av människor. I en Aktuelltsändning för ett drygt år sedan påstod samme Karlsson att regeringen "släppt in tiotusentals potentiella sexförbrytare och terrorister". Programmet fälldes av Granskningsnämnden för att programledarna inte tagit tydligt avstånd eller ifrågasatt påståendet.

I sitt senare Facebookinlägg skriver Karlsson: ”I dag har det dock kommit uppgifter om att ingen av personerna på just den aktuella bilden skall tillhöra den grupp av illegala invandrare som Khavari företräder. Om det skulle vara så att detta stämmer och om det jag skrev i anslutning till bilden har fått någon person med uppehållstillstånd att känna sig illa till mods och utpekad som illegal invandrare, så beklagar jag detta. Syftet med min postning var inte att peka ut eller gå i polemik med enskilda individer.”

Det kan inte med bästa vilja i världen kallas för en ursäkt. Men varför skulle Mattias Karlsson be om ursäkt? Vi vet redan att SD inte är intresserade av polemik med individer, eftersom rasism inte bygger på att varje människa är en individ. Rasism bygger på motsatsen. Att avhumanisera. Att insinuera att alla personer med ett visst utseende är "potentiella terrorister" är helt i linje med målet att vända grupper mot varandra, att skapa rädsla och bygga murar mellan människor.

Om det vore så att SD inte bygger på rasism och avhumanisering borde Mattias Karlsson i nolltoleransens namn tvingas lämna partiet. Men vid det här laget torde det vara tydligt för de flesta att SD inte har någon nolltolerans mot rasism, det har bara varit ett sätt för partiet att rensa ut personer som är mer en belastning än en tillgång för partiet.

Nu återstår att se om åtal väcks och om i så fall Mattias Karlsson fälls för förtal. I så fall kanske han får lämna sina uppdrag men avlönas som konsult åt partiet. Det vore inte första gången SD visar att det inte är ett parti som andra.

Läs fler texter av Sofia Mirjamsdotter här.

Följ Sofia Mirjamsdotter på Twitter.

Följ Sofia Mirjamsdotter på Facebook.