Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Vi har inte råd att inte laga sjukförsäkringen

Artikel 5 av 8
Tio frågor inför valet
Visa alla artiklar

Läkarna protesterar, för att läkarna har fått nog.

De vittnar om att tiden med patienterna i allt högre grad används åt att skriva detaljerade sjukintyg än åt att rehabilitera och hjälpa patienten att bli frisk. De berättar om maktlöshet inför förtvivlade patienter som nekas sjukpenning. Många upplever att deras yrkeskompetens ignoreras av Försäkringskassan. Det beskrivs som ett arbetsmiljöproblem.

Regering efter regering har försökt ta tag i problemet med ökade sjuktal, som också innebär ökade kostnader för sjukskrivningar.

Men att försvåra för sjuka att få ekonomisk ersättning är inte att göra dem friskare. Det kan möjligen förbättra sjuktalen i statistiken, men vad händer med människor som drabbas? De hamnar hos Arbetsförmedlingen eller Socialtjänsten. Eller också har de anhöriga som stöttar och så försvinner de helt ur systemen. De registreras vare sig som sjuka, arbetslösa eller som mottagare av försörjningsstöd.

Kort före valet år 2010 skrevs ett blogginlägg som blev viralt. Det var en dotter som berättade om sin sjuka mamma som blivit utförsäkrad och hänvisad till socialtjänsten som uppmanade henne att sälja sin lägenhet för att få hjälp.

Berättelsen kom att bli fokus i de sista dagarnas valrörelse, då de rödgröna inte var sena att använda den som argument mot en fortsatt Alliansregering. Det räckte inte hela vägen fram men eftervalsanalyser gjorde ändå gällande att det räddade Socialdemokraterna från total katastrof.

Fyra år senare var det många som hoppades att den nya rödgröna regeringen skulle laga sjukförsäkringen. Bort med den bortre parentesen!

Men det har faktiskt blivit ännu värre. Den tidigare bortre parentesen var omänsklig och knuffade ut människor i utanförskap, men först efter två och ett halvt år. Nuvarande regeringsdirektiv till Försäkringskassan knuffar ut människor redan efter ett halvår, eller 180 dagar. Framför allt drabbas personer med stressrelaterade sjukdomar, och allra värst drabbas kvinnor.

Att ekonomisk stress förvärrar symptomen för den som redan sjukskrivits på grund av just stress är en lågoddsare. Det finns studier som visar att personer med depression och ångest mår bättre om de får pengar utan redovisningsplikt eller krav på motprestation. Och även om ambitionen är att spara pengar så torde den största ekonomiska vinsten för samhället finnas i att människor blir friskare, inte att de förlorar sin försörjning vid sjukdom.

Regeringsbytet förbättrade inte situationen för de sjukskrivna, tvärtom. Inför höstens val bör partierna vara tydliga med vad de vill med sjukförsäkringen. Men det räcker inte. Vi behöver parallellt med det en bredare debatt om hur vi förebygger psykisk ohälsa och stressrelaterade sjukdomar.

Problemen är alldeles för komplicerade för att de ska gå att lösa efter sex månaders sjukskrivning, insatserna borde snarare göras sex månader innan människor går in i väggen.

LÄS MER: När Försäkringskassan stjälper istället för hjälper

LÄS MER: Det finns pengar till sjukförsäkringen