Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Vill Moderaterna stoppa våldet eller vinna valet?

Om man ska tro vissa talespersoner från Moderaterna och Kristdemokraterna finns det inget politikområde som är så viktigt att ta tag i som gängvåldet. Med tanke på det är det intressant att deras partiledare under de äntligen åstadkomna blocköverskridande samtalen väljer att resa till Tel Aviv på födelsedagsfest.

Om festen finns mycket annat att säga, men vi nöjer oss med just detta faktum, att Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor (och även Liberalernas Nyamko Sabuni) istället för att förhandla om åtgärdsprogram mot våldet befann sig på lyxig bjudresa och fest i Israel.

Nu behöver det inte vara ett stort problem. Partierna har andra representanter som kan sköta förhandlingar och med dagens kommunikationer kan även partiledarna delta på distans.

Men.

När just dessa partier, vars partiledare tillbringat helgen i Tel Aviv, samtidigt lämnar samtalen och säger sig inte kunna stå bakom uppgörelsen om 34 punkter som ska stävja våldet, är det ändå något som gnager.

Inte minst för att Kristersson på söndagen meddelade på sin Facebooksida att Moderaterna ändå kommer att rösta för förslagen på listan.

Det är ingen dålig lista regeringen presenterat. Det säger sig självt att Moderaterna kommer att rösta för den. Så varför detta konstrande?

På söndagskvällen stod Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell i SVT Agenda och hävdade att regeringen inte varit tillmötesgående i samtalen, och att endast två av M:s föreslagna åtgärder finns med på listan. Men det handlar om hårklyverier. Även om Moderaternas förslag inte finns ordagrant med på listan av åtgärder så är de flesta med i någon form. Så som det brukar fungera vid förhandlingar, man tar och ger.

Kritik har också riktats mot att åtgärderna inte sätts in nu, eller igår. Att utredningar ska tillsättas för att undersöka möjligheten att införa anonyma vittnen. Det luktar populism lång väg. Att en regering tillsätter utredningar för att utreda konsekvenser innan man föreslår lagändringar är i allra högsta grad rimligt, inte minst när det handlar om lagändringar som i grunden kan förändra rättsstatens principer.

Moderaterna vet naturligtvis detta. De vet också att det inte går att få stopp på skjutningar eller sprängningar över en natt, utan att det handlar om långsiktigt brottsförebyggande arbete. Sannolikheten att problemet med gängvåld kommer att kvarstå när det är val om tre år är därför hög.

Då kommer vi att se M, KD och kanske även Liberalerna påstå att regeringen misslyckats, och lova hårdare tag. Hårda tag som om det blir regeringsskifte tyvärr kan komma att genomföras utan rimlig konsekvensanalys och utan hänsyn till den kunskap som finns om vad som ger resultat.