Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Soja gör sin första storsatsning

Den fria teatergruppen Teater Soja i Sundsvall har fått luft under vingarna.
Nu har den för första gången fått finansiellt stöd för att göra sin första större produktion. Den heter "Jämna steg - eller trampar vi på ömma tår?" och premiär blir det den 12 september 2009.

År 2008 började med Beppe Wolgers-program på Göteborgs Stadsteater och slutade med detsamma på Stockholms dito. Dessutom gillade stockholmarna "En humla i hatt - en pryl om Beppe" så mycket att stadsteatern bokat in Teater Soja för ytterligare fyra lunchföreställningar.

Nu har gruppen dessutom för första gången fått stöd från Statens Kulturråd för att göra en lite större föreställning. Också Västernorrlands landsting och Sundsvalls kommun har ställt upp ekonomiskt, vilket betyder att "Jämna steg" kan ha fyra skådespelare på scenen.

Nummer tre, utöver de ordinarie medlemmarna Jan Boholm och Sofia Andersson, blir troligen Elisabeth G Söderström. Hon är skådespelare och regissör, har varit chef för Norrbottensteatern och var med och startade Teater Västernorrland 1972. Nu har hon arbetat med Teater Soja ett tag och ser ut att bli kvar. Det är också hon som skriver manus till "Jämna steg". Ämne: jämställdhet.

Vi vill återkomma till hur vanliga människor har det med jämställdheten. Är man nöjd? Är man omedveten? Är man fördomsfull? Vi vill att man får syn på hur man beter sig - eller hur grannen beter sig, säger hon.

Hon har utgått från en gestalt som liknar Indras dotter i Strindbergs Ett drömspel, och korsat henne med en modern gör-om-mig-coach. Denna figur har resurser att påverka människor på olika sätt, och kring henne ska pjäsen växa fram. Ytterligare en manlig skådespelare ska också vaskas fram.

Teater Soja skulle gärna jämställdhetsbombardera hela kommuner genom att spela barnpjäsen "Leos rosa blues" på förskolor, "Härskna kvinns" på arbetsplatser, kanske foga in föreläsningar på kvällarna och avsluta veckan med "Jämna steg" som en större vuxenpjäs.

Med såväl kulturråd som kommun och landsting i ryggen kan en teatergrupp känna sig ganska etablerad.

De har sett att vi har hållit på i fem år och gjort flera hundra föreställningar. Vi är stolta över att de tror på oss, säger Sofia Andersson.