Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sojascenen invigs i dagarna fem

Strax före jul hölls sista konserten på Almamia lilla scen.
Men kulturen lever vidare i lokalen. Nu heter den Sojascenen och nästa vecka invigs den formellt med teater, poesi, musik och konst.

Annons

Almamia lilla scen på Rådhusgatan 26 levde i åtta år, profilerad som stans minsta och intimaste scen med liten publik och nära kulturmöten.

Teater Soja, som står bakom Sojascenen, tänker i liknande spår.

– Vi vill att den ska användas till flera kulturyttringar och vara en bred scen. Vi har inte möjlighet att vara arrangörer men andra kan hyra in sig här, och det får gärna vara lite smalare program, säger Teater Sojas producent Malin Berglund.

Invigningsveckan den 23–27 mars är planerad med brett kulturtänk. Själva invigningskvällen, måndag den 23 mars, står Teater Soja själv i fokus och bjuder på gratisföreställning av "En humla i hatt - en pryl om Beppe" 18.00. Lokalen har 40 platser så först till kvarn gäller för biljettbokning hos info@teatersoja.se, men fler kan delta i minglet efteråt.

Tisdagskvällen ägnas musiken och konsten. 19.00 sjunger och spelar Charlotte Stålgren och Tomas Östman jazz med 50-talsprägel, inspirerade av bland andra Monica Zetterlund, samtidigt som Charlotte Stålgren visar konst i lokalen.

Onsdagen blir poesikväll. Anita Jacobson, Stödes och Sundsvalls estradpoet, ingår under Teater Sojas utbudsparaply och 19.00 ger hon "De lyckligt lottade" 19.00, byggd på hennes första poesisamling och en humoristisk och scenisk föreställning som hon fått höra "ger poesin en helt ny kostym". Anita Jacobson placerade sig nyligen bland de fem bästa i konkurrensen om egenutgivarnas Selma-pris.

Något av ett kvinnoperspektiv genomsyrar flera av föreställningarna, och det gäller i hög grad veckans gästspel. 4:e teatern från Västerås, en etablerad frigrupp, turnérar med monologen "Den effektiva kvinnan" som ges dels som kvällsföreställning på torsdagen 19.00, dels som lunchteater på fredagen då biljetten gäller både lunch i Stadshusets orangeri 11.00 och föreställningen på Sojascenen i huset intill.

Mikaela Hagelberg spelar rollen som den perfekta mellanchefen som följt alla spelregler, men kommer till ett stadium i livet då hon upptäcker att som ung var hon för ung för mycket och nu är hon för gammal, men aldrig någonsin blev hon lagom gammal. Vreden skjuter upp mot alla nedsättande kommentarer hon fått från killar, gubbar och chefer, bilden krackelerar och en ny person föds - en som är så fräck att föreställningen har åldersgräns på 16 år.

Vidare planer för Sojascenen rymmer både berättare, musiker och kanske en tvärkulturell "separationsfrossa" vad det lider.

– Det finns inte så många alternativa scener som hyser alla de kulturyttringar som vi vill ha här, säger Charlotte Stålgren.